Aankoopmakelaar

Wanneer u besluit een huis te kopen, komt u voor verschillende keuzes te staan. Een daarvan is of u gebruik maakt van een aankoopmakelaar of dat u zelf de aankoop regelt. Beide opties hebben voordelen en nadelen. Voordat u hierover een beslissing neemt, is het goed om u te informeren over wat een aankoopmakelaar precies doet en welk voordeel u daarbij kunt hebben.

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

De aankoopmakelaar neemt werk uit handen

Een huis kopen is niet niks. Ook wanneer u al een koopwoning heeft zitten er veel haken en ogen aan de aankoop. Het gaat immers om veel geld en u wilt ook geen miskoop doen. Een aankoopmakelaar brengt altijd extra kosten met zich mee, dus dat is een goed punt om te overwegen of u niet ook zelf de aankoop kunt regelen van uw nieuwe woning. De beslissing of u gebruik maakt van een makelaar, is helemaal aan u. Bedenk dat een goede afweging het halve werk is. Er komt veel op u af bij het kopen van een woning en het is prettig om een aantal zaken uit handen te geven. Bovendien kan een aankoopmakelaar u geld besparen door u van goed advies en informatie te voorzien. Hij maakt u wegwijs in het regelen van allerlei zaken, zodat u zich daar niet in hoeft te verdiepen.

Marktverkenning

Wanneer u op zoek bent naar een woning, kunt u goed doornemen met de makelaar wat uw wensen zijn. Er zijn op internet genoeg woningsites, waar u zich kunt oriënteren op het huizenaanbod, maar het voordeel van een makelaar is dat hij goed op de hoogte is van de markt in de regio en ook de plus- en minpunten kent van bijvoorbeeld de buurt waarin u komt wonen. Bedenk wel dat u langer in uw woning wilt wonen en dat de woonomgeving van grote invloed kan zijn op uw woongenot en uw hele leven kan beïnvloeden. Een makelaar kan ook makkelijker zoeken naar die woning die het meest aan uw wensen voldoet. Hij ken ook de andere makelaars en weet vaak eerder welke woningen deze op de markt hebben, dan dat u ze op internet kunt vinden. Zo bent u er ook als eerste bij.

makelaar advies.nl

Technisch inzicht

Een makelaar heeft goede kennis van zaken wanneer het gaat om de staat van een huis. Bij een eerste bezichtiging zult u zelf waarschijnlijk op andere zaken letten dan een makelaar. Hij ziet bijvoorbeeld al snel of een woning achterstallig onderhoud heeft, merkt vochtplekken op of houtrot. Natuurlijk kunt u een technisch bouwrapport op laten maken, maar het bespaart u een hoop geld wanneer een makelaar al meteen ziet of u al snel veel geld kwijt bent aan onderhoud. Een bouwrapport kost ook weer geld en u wilt deze niet voor elke woning die u bezichtigt laten doen.

Onderhandelen

Misschien is een van de belangrijkste taken van de makelaar wel dat hij goed weet te onderhandelen over de prijs. Hij kent een eventuele verkopende makelaar en weet vaak wanneer hij moet stoppen met onderhandelen en kan u adviseren om bij een gunstig bod toe te slaan. Hij weet ook als geen ander wat de woning eigenlijk waard is en waar nog wat te halen valt. Daar kunt u uw voordeel mee doen, want u heeft die kennis waarschijnlijk niet in huis. Het inschakelen van een aankoopmakelaar kan u dus veel geld schelen. Het behoedt u van het maken van grote fouten waarmee u veel geld kunt verliezen.

Courtage

Een makelaar rekent courtage, maar u kunt wel met hem onderhandelen en afspraken maken, zodat u van tevoren weet waar u aan toe bent. En bedenk dat u de kosten niet in een keer betaalt. Deze worden gewoon meegenomen in de hypotheek, die immers over vele jaren verspreid wordt. Uiteindelijk valt het bedrag dat u dan maandelijks betaalt in het niet bij de voordelen die u hebt van een deskundige makelaar. Deze is immers opgeleid om zijn vak uit te oefenen en kan u behoeden voor veel problemen achteraf. Bedenk bijvoorbeeld maar eens hoeveel geld u bespaart bij het inschakelen van een aankoopmakelaar die juist weet te onderhandelen.

Emotie bij aankoop

Bij de aankoop van een huis, bent u al met zoveel zaken bezig, dat het waarschijnlijk een verademing om even zaken niet zelf te moeten regelen. En u laat zich misschien eerder meeslepen door uw emoties bij het zien van die geweldige woning, waar u altijd van gedroomd heeft. Een makelaar kijkt met verstand van zaken en met de gedachte dat hij opkomt voor de kopende partij. Dat is bij veel mensen net even het verschil tussen een goede koop en een wat meer impulsieve beslissing.

Wilt u er zeker van zijn dat emotie uw aankoop niet beïnvloed? Ga dan voor een makelaar. Laat hier uw gegevens achter en ontvang gratis zes offertes!

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie