Appartement huren

Veel mensen kiezen ervoor om een woning te huren in plaats van te kopen. Gewoon omdat er heel wat minder financiële risico’s aan verbonden zijn en een dergelijke stap gemakkelijker te zetten is. Een appartement huren? Een makelaar is de ideale persoon om beroep op te doen als u van plan bent een appartement te huren. Dit omdat hij of zij weet waar u allemaal op moet letten. De makelaar begeleidt u optimaal bij het beantwoorden van enkele vragen om zeker te zijn dat het appartement écht iets voor u is!

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

Kortingen

Wanneer u een appartement gaat bekijken zullen er altijd dingen zijn die u opvallen. Zo zullen er misschien nog meubels in staan of ligt er nog een vloer in. Vragen die u hierbij kunt stellen zijn bijvoorbeeld: Moet er nog worden geschilderd of ontbreken er nog meubels? Is er vloerbedekking of niet? In geval van nee is het een goed idee om over de huurprijs te onderhandelen, zodat eventueel een korting gegeven kan worden. Een makelaar begeleidt u hier zo goed mogelijk bij.

De locatie

Vaak is men zo enthousiast over een nieuwe woning dat men gebreken niet opmerkt. Vragen zoals: “Wat weet je over de buurt? Wie zijn de buren? Is het een veilige buurt?” verdienen een antwoord. Een makelaar wijst u dan ook op belangrijke elementen en gebreken. Praten met de buren of de omgeving verkennen zijn bijvoorbeeld goede manieren om meer zekerheid te krijgen. Ook kan het belangrijk zijn om te kijken waar de voorzieningen in uw buurt zich bevinden. Is de winkel op loopafstand of is het handiger om met de auto te gaan? Bevind er zich een postbus in mijn wijk? Een makelaar kan u hier bij helpen en antwoord vinden op de juiste vragen. Hij kent immers de wijk als de beste.

De betaling

De huur wordt een maand vooruit betaald, en met de huurbaas wordt de datum afgesproken. Voor de startdatum van het contract moeten de eerste maand én de borg betaald zijn, waarna je de sleutels ontvangt. De makelaar kan u goed informeren over hoe deze betalingen verlopen en waar u zoal op moet letten. Ook kunt u voor onzekerheden rondom deze afspraken bij hem of haar terecht.

De hoogte van de borg verschilt per huurbaas. Soms is de hoogte van de borg een maand huur, maar vaak is de borg hoger.

Maar hoe hoog mag deze borg wettelijk zijn?

Het vragen van borg is wettelijk toegestaan. Wat als een redelijke borg mag worden beschouwd ligt niet vast in de wet en sommige verhuurders maken hier handig gebruik van. Toch is er wel een richtlijn: volgens de Rijksoverheid mag een waarborgsom ter hoogte van drie maanden kale huur nog als redelijk worden beschouwd. Deze richtlijn is gebaseerd op rechterlijke uitspraken in het verleden.

Heeft u het idee dat de borg die gevraagd word onredelijk is? Neem dan contact op met uw makelaar. Hij of zij kan u hierin begeleiden en advies geven.

De servicekosten

Servicekosten zijn kosten bovenop de huur van een appartement. De huurbaas moet u hiervan een overzicht geven. Als huurder houdt u elk jaar het overzicht van het vorig jaar in verband met de servicekosten. Energie, water en bijvoorbeeld schoonmaakdiensten maken hier deel van uit. Een makelaar geeft u advies over deze voorzieningen om later onaangename verrassingen te vermijden. Wilt u meer weten over de servicekosten? Uw makelaar kan u hier altijd mee helpen.

Controle van de oppervlakte

De huurprijs wordt deels bepaald door de woonoppervlakte. Een makelaar helpt u bij het berekenen hiervan voordat akkoord wordt gegaan met de overeenkomst. De oppervlakte dient in het contract beschreven te worden volgens bepaalde normen, de meetcertificering van de oppervlakte. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de BVO of bruto vloeroppervlak, en de VVO of het verhuurbaar vloeroppervlak. Het is belangrijk zeker te zijn dat de oppervlakte juist is uitgedrukt om misverstanden te vermijden. Ook hierop maakt de makelaar u attent zodat het proces sneller en gemakkelijker verloopt!

Wat u kunt doen is zelf wat papier en pen meenemen, zodat u verschillende maten alvast kunt opschrijven. Bent u bijvoorbeeld van plan om het appartement te huren en wilt u alvast op zoek gaan naar passende gordijnen? Dan kan het handig zijn om deze maten alvast op te meten. Wilt u weten of uw bank naar binnen kan via de voordeur? Dit kunt u bijvoorbeeld ook opmeten. Op deze manier voorkomt u verassingen bij het verhuizen. U kunt goed voorbereid beginnen.

Belangrijke vragen omtrent het appartement

Er zijn heel wat vragen die een antwoord behoeven en waarbij een makelaar u ongetwijfeld kan helpen. Bijvoorbeeld heeft de woning dubbel glas? Dit is belangrijk voor de isolatie en geluidswering. Is er verwarming in de kamer? In de zomer wordt hier snel overgekeken, tot u in de winter opmerkt dat er geen radiatoren aanwezig zijn. Hoe zit het met het sanitair? Is de kachel verouderd, waardoor in combinatie met slechte ventilatie koolstofmonoxidevergiftiging kan ontstaan?

Is de cv-ketel krachtig genoeg? Zijn de blusvoorzieningen aanwezig en is het appartement voorzien van goede sloten? Hoe zit het met de internetverbinding en stopcontacten? Allemaal zaken die best niet vergeten worden.

Een ding wat huurders vaak vergeten te vragen is of er geschilderd of geboord mag worden. Vaak willen de huurbazen de appartementen hetzelfde opgeleverd terug zien. Dit betekent dus dat eventuele boorgaten gevuld moeten worden en de muren weer in originele staat geschilderd moeten worden. Is het appartement wit geschilderd en wilt u de muren een vrolijk kleurtje geven? Dan zult u dus de muren voor het opleveren weer terug wit moeten verven.

Om er zeker van te zijn dat u al deze dingen niet vergeet, kunt u het best een lijstje maken. Op dit lijstje kunt u vragen of onderdelen zetten die u wenst te hebben in het appartement. Zo voorkomt u dat u iets belangrijks over het hoofd ziet en kunt u een overzicht krijgen van de voorzieningen.

Checklist: appartement huren

Om het voor u wat gemakkelijker te maken hebben wij een checklist opgesteld met punten (voorzieningen) die u zeker niet moet vergeten bij het huren van een appartement.

  • Vloeren: blijven deze liggen of worden deze eruit gehaald?
  • Ramen: is het dubbel glas of enkel glas?
  • Gordijnen of rolluiken: blijven deze achter/is er een mogelijkheid om deze over te kopen?
  • Muren: mogen de muren geverfd worden en kan er in worden geboord?
  • Meubels: blijft er iets achter of wordt het appartement geheel kaal opgeleverd?
  • Wasmachine, magnetron, oven, etc: is er een mogelijkheid om deze over te kopen?
  • Sanitair: werkt de wc en douche? Is er stromend warm en koud water?
  • Verwarming of airco: werkt de verwarming of airconditioning?

Een makelaar: essentieel bij het huren van een appartement

Er komt dus heel wat kijken bij het huren van een appartement. En er worden al snel zaken vergeten. De kleinste problemen of gebreken kunnen echter zorgen voor heel wat minder comfort en veiligheid op lange termijn. Een makelaar wijst u op de aspecten van het appartement die van belang zijn, en begeleidt u bij eventuele problemen. Zo kunt u zonder zorgen in uw nieuwe woning intrekken!

Bent u op zoek naar een makelaar die perfect bij u past? Vul hier dan uw gegevens in en ontvang gratis tot wel zes offertes! Zo kunt u zelf kiezen met wie u op zoek gaat naar uw droomappartement.

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie