Appartement kopen

Wilt u een appartement kopen? Dan komt daar vaak net even wat meer bij kijken dan bij het kopen van een huis. Veel is namelijk afhankelijk van de Vereniging van Eigenaren. Deze heb je echter niet voor het kiezen, dus belangrijk is dat u inzage heeft in de vereniging.

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

 

Vereniging van Eigenaren

Appartement eigenaren moeten volgens de wet verplicht een Vereniging van Eigenaren vormen. Elke nieuwe eigenaar wordt automatisch lid van de vereniging. Daarnaast moet de VvE ingeschreven staan bij de KvK. Al houdt dat niet in dat de vereniging ook daadwerkelijk actief is. De VvE beschikt over een collectieve opstalverzekering en belegt eenmaal per jaar een vergadering. Ook draagt het zorg voor onderhoud en tevens beschikt het over een onderhoudsfonds. Daarnaast moet het een bestuurder benoemen. Een appartement is hierdoor makkelijker te financieren.

Servicekosten

Er komen een aantal zaken bij kijken wanneer er een appartement wordt gekocht. Zo zijn er bijvoorbeeld de servicekosten. Deze zijn bedoeld voor gemeenschappelijk kosten, waarbij u kunt denken aan verzekeringen, schoonmaak en verlichten van ruimtes. Ook zal er een bedrag gereserveerd worden voor groot onderhoud. Afhankelijk van de leeftijd van het gebouw, de voorzieningen en staat van onderhoud worden de servicekosten vaak bepaald.

Verantwoordelijk voor gezamenlijk onderhoud

De VvE zijn gezamenlijk eigenaar van het gehele appartementengebouw. Daarmee is iedereen verantwoordelijk voor het onderhoud van het hele gebouw op gemeenschappelijke delen. U moet dan denken aan het dak, dragende muren en de gevel. In het modelreglement of splitsingsreglement staat precies welke delen onderhouden moeten worden door de VvE.

Laat controle uitoefenen door een deskundige

Wanneer er geen meerjarenonderhoudsplan aanwezig is dan moet u extra alert zijn op het kopen van een appartement. Verstandig is het dan om even navraag te doen bij het Kadaster of gemeente wat betreft een aanschrijving voor het complex tot noodzakelijk onderhoud. Neem voor de zekerheid een deskundige mee die controle kan uitvoeren aan de hand van een bouwkundige tekening.

appartement kopen bouwtekening

 

Reservefonds voor groot onderhoud

Een VvE die goed functioneert heeft vaak de beschikking over een reservefonds voor het grote onderhoud. Dit is ook wettelijk verplicht, maar voor de zekerheid kunt u dit beter van tevoren controleren. Is dit niet het geval dan moet u wellicht een bijbetaling doen voor nog niet uitgevoerd onderhoud.

Inzicht in belangrijke stukken

Een andere wettelijke verplichting is dat de VvE jaarlijks een ledenvergadering uitschrijft. U heeft dan vaak ook de mogelijkheid om notulen van recente vergaderingen of belangrijke stukken in te zien voordat u uw appartement gaat kopen. Zo krijgt u inzicht in bijvoorbeeld de begroting en exploitatierekening. Tevens heeft u dan een indruk gekregen in de besluiten die worden genomen omtrent het appartementencomplex.

Huishoudelijk reglement

In het huishoudelijke reglement van de VvE vindt u de regels waaraan gehouden moet worden. Denk bijvoorbeeld aan het houden van huisdieren, of de was buiten mag hangen of dat de fiets binnen geparkeerd mag worden. Wel zo handig om te weten als u bijvoorbeeld een huisdier heeft.

Schakel een makelaar in

U kunt ervoor kiezen om een appartement te kopen zonder makelaar. Aan het kopen van een appartement kleven echter wel een aantal juridische haken en ogen. U koopt namelijk niet een heel gebouw, maar slechts een deel waarvan u gebruik wil maken. U krijgt dan te maken met een splitsingsakte en reglement. Documenten waarvan uzelf vaak niet genoeg kennis voor heeft die in een makelaar wel in huis heeft. Het inschakelen van een makelaar kan het proces vergemakkelijken en kan ook voordelen bieden bij het onderhandelen. Maak dan ook gebruik van de diensten van een makelaar die u met raad en daad kan bijstaan.

Bent u klaar om een appartement te kopen met de hulp van een makelaar? Vraag dan hier gratis tot wel zes offertes aan. Zo kunt u makelaars met elkaar vergelijken en bent u verzekerd van een juiste aanschaf.

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie