Brancheorganisaties van makelaars en taxateurs

De meeste makelaars en taxateurs zijn aangesloten bij één of meer brancheorganisaties. Het lidmaatschap bij een dergelijke organisatie biedt extra zekerheid aan iemand die een makelaar of taxateur in de arm neemt. Zo moet een lid zich houden aan de gedragsregels van de brancheorganisatie en zijn er ook brancheorganisaties die bijvoorbeeld het taxatierapport van een aangesloten taxateur valideren.

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

NVM: Nederlandse Vereniging van Makelaars

De NVM is met ongeveer vierduizend leden de grootste makelaarsorganisatie van Nederland. Deze in 1898 opgerichte brancheorganisatie heeft een erecode opgesteld waar elke aangesloten makelaar zich aan moet houden. De gedragscode schrijft onder meer voor hoe een makelaar moet omgaan met de verwachtingen die opdrachtgevers hebben en met mogelijke belangenverstrengeling of vertrouwelijke informatie. Met tuchtrechtspraak wordt naleving van de code gewaarborgd.

VastgoedPRO

VastgoedPRO is in 2009 ontstaan uit een fusie tussen de Landelijke Makelaars Vereniging (LMV) en het Register van Vastgoed Taxateurs (RVT). De vereniging verzamelt voor makelaars en taxateurs nuttige informatie en kennis en verspreidt deze onder haar leden. Daarnaast zijn makelaars en taxateurs lid van deze organisatie om met elkaar te netwerken. VastgoedPRO is dus vooral een beroepsvereniging die relevant is voor makelaars en taxateurs zelf, maar niet zozeer voor hun opdrachtgevers. Zo heeft VastgoedPRO bijvoorbeeld ook geen gedragscode waar leden zich tegenover buitenstaanders aan moeten houden.

SCVM: Stichting Certificering Voor Makelaars en taxateurs

Makelaar en taxateur waren tot 2001 beschermde titels. Zo was bij wet bepaald dat alleen mensen met de juiste opleidingspapieren zich makelaar/taxateur mochten noemen. Vanaf 2001 mag echter in principe iedereen zichzelf makelaar/taxateur noemen. Om toch een onderscheid te kunnen maken tussen gecertificeerde makelaars/taxateurs en anderen, is in 2001 de SCVM opgericht. Een makelaar/taxateur kan alleen in het SCVM-register worden ingeschreven wanneer hij of zij het hiertoe vereiste DNV-certificaat heeft behaald. Daarnaast moet de makelaar/taxateur voor inschrijving in dit register een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) overhandigen en een toereikende beroepsverzekering afsluiten.

NWWI: Nederlands Woning Waarde Instituut

Dus, de NWWI valideert taxatierapporten waarbij zij er met name op controleert of de taxatie volgens de geldende richtlijnen is opgemaakt. Daardoor is het eenvoudiger voor iemand die de diensten van een taxateur afneemt om het rapport en de wijze waarop dit tot stand is gekomen te begrijpen. Daarnaast komt de keuring door de NWWI de betrouwbaarheid en objectiviteit van taxatierapporten ten goede. Bij de NWWI zijn meer dan 4.600 taxateurs ingeschreven.

TU: Taxateurs Unie

Net als het NWWI valideert ook de TU taxaties van bij haar aangesloten taxateurs. Hiermee beoogt de TU eveneens om meer zekerheid te verschaffen over de waarde van een woning. De TU is het oudste gecertificeerde taxatie-validatie-instituut van Nederland en kent ongeveer tweeduizend leden.

Bent u benieuwd welke makelaar het beste bij u past? Laat dan hier uw gegevens achter en ontvang daarmee gratis tot wel zes offertes!

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie