Checklist hypotheek – huis kopen

Een huis kopen brengt aardig wat zaken met zich mee. Zo sluiten kopers in de meeste gevallen een hypotheek af. Gaat u een huis kopen? Zorg dat u op de hoogte bent van alle soorten hypotheken. Makelaar-advies.nl heeft voor u een checklist opgesteld om voor u overzichtelijk te maken wat er allemaal moet gebeuren. Waar moet u aan denken?

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

  1. Heb inzicht in uw bankzaken

Een huis kopen kost geld. Bedenk daarom goed hoe veel u kunt, maar ook vooral wilt besteden. Heeft u een vaste baan? Schrijf dan op hoe veel u maandelijks verdiend en hoe veel u hiervan kan uitgeven aan woonlasten. Woonlasten zijn de kosten voor de woning, maar denk ook aan gas, water en licht kosten! Daarnaast moet u natuurlijk per maand ook een bedrag apart kunnen leggen voor huishoudelijke uitgaven, zoals voedingsmiddelen.

  1. Schakel een makelaar in

Een vastgoedmakelaar kan u adviseren over het afsluiten van een hypotheek en kan samen met u de kosten in kaart brengen. Het eerste gesprek bij een adviseur is vaak gratis! Schroom dus niet om een bezoek te brengen aan meerdere adviseurs en zo een goede keus te maken.

  1. Vraag meerdere hypotheekoffertes aan

Bent u aangesloten bij een bank, maar biedt deze niet wat u wilt? Vraag meerdere offertes aan, van meerdere aanbieders. Doe dit op basis van dezelfde gegevens. Zo kunt u een juiste afweging maken. Denk aan de looptijd van de hypotheek, het bedrag dat u wilt lenen (op basis van stap 1 en 2) en hoe veel u zelf inlegt.

Vergeet niet goed de voorwaarden te vergelijken. Deze kunnen namelijk een wezenlijk verschil geven tussen de verschillende offertes.

checklist hypotheek
  1. Bezit u over spaarproducten?

Beschikt u al over een huis of heeft u een bankspaarhypotheek of een beleggingshypotheek? Beslis wat u gaat doen met deze producten.

Vanaf 2017 kun je er voor kiezen om deze hypotheken af te lossen als je verhuist. De regel dat de producten minstens 15 of 20 jaar moeten hebben gelopen gelden dan niet. Bespreek dit met uw adviseur!

  1. Onverwachte gebeurtenissen

Een vaste baan hebben is natuurlijk zeer aangenaam, maar wat als u plots werkloos geraakt of arbeidsongeschikt wordt? Hou rekening met deze onverwachte gebeurtenissen. Zorg ervoor dat u dit heeft ingecalculeerd bij het afsluiten van een hypotheek.

Tip: Bij je pensioenfonds kun je je vaak verzekeren voor arbeidsongeschiktheid!

  1. Overleg met uw makelaar

Een makelaar in de arm nemen kan heel veel rust brengen. Weet u iets niet, of komt u ergens niet aan uit? Wees niet bang, en contact uw makelaar. Vaak weet deze uw vragen perfect te beantwoorden. Een makelaar heeft enorm veel kennis waar u zelf niet over beschikt. Maak hier gebruik van!

  1. Check, check en nogmaals check!

Een hypotheek aflossen kan een lang proces zijn. Zorg er dus voor dat u regelmatig uw hypotheek checkt. Heeft u een extraatje over aan het eind van het jaar? Dan kunt u eventueel iets meer aflossen!

Een makelaar inschakelen? Laat uw gegevens achter en ontvang gratis tot wel zes offertes!

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!