Courtage aankoopmakelaar: welke optie is het gunstigst?

Een aankoopmakelaar ondersteunt een woningzoekende bij het vinden van een woning die aansluit bij zijn of haar wensen. Hiervoor krijgt de aankoopmakelaar een vergoeding. Dit wordt de courtage van de aankoopmakelaar genoemd. Er zijn geen wetten of andere regels die bepalen hoe de makelaarscourtage wordt bepaald, dus u kunt hier samen met uw aankoopmakelaar zelf een gunstige invulling aan geven. Hierbij bepaalt u ook of de aankoopmakelaar u bij het gehele kooptraject ondersteunt of bijvoorbeeld alleen bij het onderhandelen over de prijs. Over de courtage moet 21% btw betaald worden. Het is dus verstandig om een prijs inclusief btw af te spreken, dan weet u precies hoeveel u uiteindelijk betaalt.

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

Vast bedrag?

Een mogelijkheid is om met de aankoopmakelaar een vast bedrag af te spreken dat hij of zij van u ontvangt voor de verrichte werkzaamheden. Deze optie heeft als voordeel dat de makelaarskosten van begin af aan exact vaststaan. Helpt de makelaar u slechts met het vinden van een woning en met het papierwerk rondom de koop? Dan is een vast tarief een aantrekkelijke optie. Onderhandelt de aankoopmakelaar echter ook namens u over de prijs van de te kopen woning? Dan heeft een vast bedrag als nadeel dat de makelaar niet wordt gestimuleerd om zo goed mogelijk voor u te onderhandelen.

Percentage van aankoopprijs?

Om een makelaar een financiële prikkel te geven om een gunstige prijs uit te onderhandelen, wordt bij verkoopmakelaars veelal een percentage van de huisprijs als courtage overeengekomen. Bij een aankoopmakelaar is dit echter een minder logische vergoeding. U wilt immers een zo laag mogelijke koopprijs betalen. Terwijl bij dit vergoedingstype de courtage juist hoog is bij een grote in plaats van een kleine koopprijs. Een aankoopmakelaar wordt dus bij een courtage in de vorm van een percentage van de aankoopprijs juist gestimuleerd om zo slecht mogelijk in plaats van zo goed mogelijk te onderhandelen.

Percentage van onderhandelingsresultaat?

Een aankoopmakelaar wél een passende financiële prikkel geven? Doorgaans wordt afgesproken dat hij of zij een percentage van het onderhandelingsresultaat ontvangt als courtage. Een voorbeeld kan deze vergoedingswijze toelichten. Stel, een woning stond te koop aangeboden voor € 250.000 en na het nodige onderhandelen door uw aankoopmakelaar heeft u uiteindelijk € 200.000 voor dit huis betaald. Het onderhandelingsresultaat bedraagt dan het verschil tussen beide bedragen, oftewel € 50.000. De aankoopmakelaar ontvangt een vooraf bepaald percentage van dit resultaat. Doorgaans ligt dit percentage tussen de tien en de twintig procent. Stel het afgesproken percentage is 15%, dan betaalt u € 7.500 aan uw aankoopmakelaar. De overige € 42.500 die de aankoopmakelaar van de oorspronkelijke prijs af heeft kunnen onderhandelen, mag u dus houden. Met andere woorden, de aankoopmakelaar ontvangt weliswaar 10-20% van het onderhandelingsresultaat, maar dit betekent nog steeds dat u de overige 80-90% van de korting behoudt.

Opzoek naar een aankoopmakelaar?

Het in de arm nemen van een aankoopmakelaar is zodoende een uitstekende manier om niet alleen sneller en eenvoudiger een huis te vinden, maar ook om een zo laag mogelijke prijs voor de woning te betalen.

Wilt u een aankoopmakelaar in de arm nemen? Vraag dan hier gratis tot wel zes offertes aan!

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie