De courtage van een makelaar: hoogte en soorten vergoedingen

Een makelaar werkt voor iemand die een woning wil kopen, verkopen of verhuren. Hiervoor ontvangt de makelaar uiteraard een vergoeding. Deze vergoeding wordt de courtage van een makelaar genoemd. Er bestaat geen wetgeving over de makelaarscourtage en ook de NVM (Nederlandse Vereniging voor Makelaars) laat haar leden hierin vrij. Als gevolg, heeft u de volledige vrijheid om in samenspraak met uw makelaar op eigen wijze invulling te geven aan de makelaarscourtage. Zo kan een vast tarief worden afgesproken als courtage, maar ook een percentage van de (ver)koopprijs, de jaarhuur of het onderhandelingsresultaat is een mogelijkheid. Om misverstanden te voorkomen, is het wel aan te raden dat u met uw makelaar overeenkomt welke diensten hij of zij in ruil voor de courtage voor u verricht, of de vergoeding in- of exclusief btw is en of er andere kosten zijn die de makelaar u in rekening kan brengen.

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

Vast bedrag of percentage?

Een makelaarcourtage kan verschillende vormen aannemen. U kunt bijvoorbeeld een vast bedrag met uw makelaar overeenkomen of een percentage van de (ver)koopprijs (bij de aankoopmakelaar of verkoopmakelaar) of de jaarhuur (bij de verhuurmakelaar). Bij een aan- of verkoopmakelaar is het bovendien mogelijk om een percentage van het onderhandelingsresultaat als courtage af te spreken. Elk type courtage heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Vast bedrag

Het belangrijkste voordeel van een vast bedrag is dat u van tevoren weet welke makelaarskosten u moet voldoen. Een vast bedrag voor een aan- of verkoopmakelaar kan duizend euro zijn, maar ook meerdere duizenden euro’s is een mogelijkheid. Dit zal afhangen van verschillende factoren, waaronder uiteraard de omvang van de diensten die de makelaar voor u verricht. Het nadeel van een vast bedrag is dat de makelaar geen financiële prikkel heeft om bij het onderhandelen een maximaal resultaat te behalen. Ook een verhuurmakelaar mist bij een vast tarief een persoonlijke financiële prikkel om een zo hoog mogelijke huurwinst voor u te realiseren.

Percentage van de (ver)koopprijs of jaarhuur

Wanneer in plaats van met een vast bedrag met een procentuele vergoeding wordt gewerkt, dan zijn de gebruikelijke percentages verschillend per soort makelaar:

  • Aankoopmakelaar: ongeveer 1% van de aankoopprijs;
  • Verkoopmakelaar: 1-2% van de verkoopprijs;
  • Verhuurmakelaar: 5-10% van de jaarhuur.

Een verkoop- en verhuurmakelaar hebben bij deze vergoedingsvorm een duidelijke prikkel om een zo hoog mogelijke verkoopprijs respectievelijk jaarhuur voor u te realiseren. Hun eigen courtage is dan immers ook hoger. Een aankoopmakelaar daarentegen verdient bij dit betalingssysteem juist meer wanneer hij géén gunstige (lage) prijs voor u uitonderhandeld. Een percentage van de aankoopprijs is derhalve geen logische vergoeding voor een aankoopmakelaar.

Percentage van onderhandelingsresultaat

Wanneer u uw aankoopmakelaar een persoonlijke financiële prikkel wil geven om zo goed mogelijk voor u te onderhandelen, dan is het logischer om hem of haar een percentage van het onderhandelingsresultaat als courtage te betalen. Dit betekent dan bijvoorbeeld dat wanneer de geadverteerde prijs € 300.000 was en u uiteindelijk € 280.00 betaalt, dat de makelaar dan een bepaald percentage van € 20.000 als vergoeding ontvangt. Uiteraard kan ook bij een verkoopmakelaar voor dit type courtage worden gekozen.

Makelaar geeft advies - Geld en bouwtekening

 

Aanvullende kosten

Sommige makelaren brengen naast de courtage ook aanvullende kosten aan u in rekening. Dit geldt echter doorgaans niet voor de verhuurmakelaar. De kosten die hij of zij maakt om bijvoorbeeld de huurruimtes te adverteren of potentiële huurders te screenen, betaalt een verhuurmakelaar dus normaliter zelf. Een aan- en verkoopmakelaar daarentegen brengen veelal wel enkele aanvullende kosten in rekening. Vier voorbeelden hiervan zijn:

  • Bijkomende kosten. Voorbeelden van dergelijke kosten zijn die voor een fotograaf of voor extra opties bij Funda (zoals het plaatsen van een video of plattegrond);
  • Abonnementskosten. Sommige makelaars brengen een vast maandelijks bedrag aan u in rekening dat losstaat van verdere door de makelaar verrichte werkzaamheden. De meeste makelaars kennen overigens geen abonnementskosten;
  • Opstartkosten. Verkoopmakelaars brengen veelal opstartkosten in rekening. Dit zijn kosten die een makelaar maakt om de verkoop te starten, zoals bijvoorbeeld de aanschafkosten van een ’te koop’-bord.
  • Intrekkingskosten. Wanneer u, om welke reden dan ook, wilt breken met uw makelaar, dan kan het zijn dat hij of zij u intrekkingskosten in rekening brengt.

Uiteraard kunt u ook met uw aan- of verkoopmakelaar overeenkomen dat er geen aanvullende kosten bij u in rekening worden gebracht. Een andere optie is om met de makelaar af te spreken dat alle in rekening gebrachte kosten later weer worden verrekend met de door de makelaar te ontvangen courtage.

Een makelaar vinden die bij u past? Laat hier uw gegevens achter en ontvang tot wel zes gratis offertes!

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie