De courtage van een verkoopmakelaar

Een verkoopmakelaar kan u helpen om uw huis snel en tegen een gunstige prijs te verkopen. Voor deze dienst ontvangt de verkoopmakelaar een courtage. Dit kan een vast bedrag zijn, maar ook een percentage van de verkoopprijs of van het onderhandelingsresultaat. Hieromtrent bestaat geen regelgeving, dus het is volledig aan u om samen met uw verkoopmakelaar een gunstige betalingswijze te kiezen.

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

 

Percentage van verkoopprijs

Een verkoopmakelaar kan u bij het gehele verkoopproces van uw huis begeleiden, van de woningopname door een taxateur tot de afronding van de verkoop. Het is dan gebruikelijk dat de makelaar een percentage van de verkoopprijs ontvangt als courtage. Doorgaans ligt dit percentage tussen de één en twee procent. Met deze betalingswijze stimuleert u de verkoopmakelaar ook om de hoogste prijs voor u uit te onderhandelen. Immers, hoe hoger de verkoopprijs is, des te groter is ook het bedrag dat de verkoopmakelaar als courtage ontvangt.

Vast bedrag

Wanneer u niet het volledige verkoopproces aan uw verkoopmakelaar uitbesteedt maar slechts delen hiervan, dan wordt doorgaans voor een vast tarief gekozen. Zo kunt u bijvoorbeeld alleen de hulp van een verkoopmakelaar inschakelen bij het adverteren van uw woning, maar de rest van het verkoopwerk zelf verrichten. In dit geval betaalt u de verkoopmakelaar een bepaald bedrag voor zijn of haar werkzaamheden. De hoogte van dit bedrag hangt volledig af van de exacte werkzaamheden die de verkoopmakelaar verricht. Maak hier dus duidelijke afspraken over.

Percentage van onderhandelingsresultaat

Onderhandelen over de huizenprijs is voor veel huisverkopers het minst favoriete deel van het verkoopproces. U kunt ervoor kiezen om alleen het onderhandelen aan een verkoopmakelaar uit te besteden. Een vast bedrag als vergoeding ligt dan minder voor de hand, aangezien de makelaar dan niet optimaal wordt gemotiveerd om het beste onderhandelingsresultaat te bereiken. In plaats hiervan, kunt u met de verkoopmakelaar afspreken dat hij of zij een percentage van het onderhandelingsresultaat als courtage ontvangt. Meestal ligt het afgesproken percentage tussen de tien en twintig procent. Het onderhandelingsresultaat is hierbij het verschil tussen een vooraf door u beiden bepaald bedrag en de uiteindelijke verkoopprijs. Stel, u spreekt met de verkoopmakelaar af dat u minstens € 200.000 voor uw huis wilt ontvangen en de uiteindelijke prijs bedraagt € 220.000. In dit geval ontvangt de verkoopmakelaar van u het afgesproken percentage van de extra € 20.000 die de makelaar heeft kunnen realiseren.

Onderhandelen over courtage

Aangezien er geen wettelijke regelgeving bestaat over de makelaarscourtage, staat het u ook volledig vrij om te onderhandelen over de hoogte van de makelaarsvergoeding. Ook kunt u meerdere verkoopmakelaars om een offerte vragen en deze prijsvoorstellen met elkaar vergelijken.

Kosten versus baten

Een verkoopmakelaar in de arm nemen kost geld, maar levert u vrijwel altijd meer op dan dat het kost. Zo bespaart u met een verkoopmakelaar niet alleen veel tijd en energie, maar doordat de verkoopmakelaar zijn of haar expertise en ervaring gebruikt bij het onderhandelen, realiseert u ook een hogere verkoopprijs. Een verkoopmakelaar is zodoende een voordelige keuze.

Gratis tot wel zes offertes ontvangen van verkoopmakelaars? Laat dan hier uw gegevens achter!

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie