Huis huren

Iedereen heeft graag een eigen woning, en hoewel de meeste mensen verkiezen een huis te kopen kan niet iedereen zich dit veroorloven. Een dergelijke aankoop brengt immers heel wat kosten met zich mee en er zijn een aantal risico’s aan verbonden. Een goed alternatief voor een gekochte woning is daarom een huis huren: de huur van een huis kan op twee verschillende manieren gebeuren:

– Een huis huren via de woonstichting
– Een huis huren via een privé-eigenaar of particulier

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

makelaar ondertekenen contract met een zwarte pen

Beide manieren verschillen, en verdienen dan ook een woordje uitleg.

Een huis huren via de woonstichting

Iedereen weet dat een nieuwe huis kopen duur is, en huren is dan ook populair: het biedt immers enkele financiële voordelen omdat bijvoorbeeld het onderhoud volledig door de woonstichting gerealiseerd wordt, en ook over de verzekeringen hoef je je als huurder ook geen zorgen te maken. Aan de andere kant dien je je als huurder ruim op voorhand in te schrijven – wat resulteert in lage kosten, maar een lange wachttijd van gemiddeld 5 jaar.

Een woning huren van een privé-eigenaar

Een woning huren van een privé-eigenaar heeft als voordeel dat je niet gebonden bent aan een wachttijd: van zodra de woning te huur staat kan je daar op reageren, en in feite kan iedereen dat. In dit geval liggen de huurkosten echter wel hoger dan bij een huur via een woonstichting, en er is meer onzekerheid omtrent de duur van de periode waarin je de woning huurt. Een duidelijk en transparant contract op laten stellen is dan ook aangeraden.

Een makelaar als optimale begeleiding

Bij de huur van een woning komt dus heel wat kijken, en sommige zaken worden het best door een professional afgehandeld. Een makelaar kan een goede inschatting maken van de waarde van de woning en neemt een groot deel van de administratie die ermee gepaard gaat op zich. Een makelaar zal u als huurder begeleiden bij het kiezen van de juiste woning op basis van enkele stappen.

1. Het woningaanbod

De makelaar heeft jarenlang ervaring in het juist beoordelen van woningen voor verhuur. En kan u dan ook optimaal begeleiden bij het maken van de juiste keuze. Een sterk sociaal netwerk maakt deze zoekopdracht alleen nog maar efficiënter.

2. De woning bezichtigen

Eénmaal u uw favoriete woning heeft gevonden, kunt u die gaan bezichtigen. Ook hier laat een makelaar u niet in de steek en begeleidt u gedurende de bezichtiging. Informatie zoals de servicekosten of onderhoudsstatus wordt u hierbij ook gegeven door de specialist. Daarbij kan een makelaar al uw vragen beantwoorden, zodat u zeker weet waar u aan begint. Als u echter toch niet tevreden bent over de huidige keuze, kan er altijd verder gezocht worden.

3. De acceptatie

Van zodra u overtuigd bent dat dit de woning is die u wil huren en u er zo snel mogelijk in wil gaan wonen, wordt al het nodige geregeld. Uw makelaar is hier alweer een onmisbare schakel, onder andere voor de controle van de woning en de opstelling van een inspectierapport. Op die manier heeft u meteen een goed overzicht van hoe de woning eraan toe is. Vervolgens wordt het overnamedocument getekend. En na acceptatie van de verhuurder – deze wil er immers ook zeker van zijn dat u de juiste huurder bent – kan u in de woning intrekken.

4. De sleuteloverdracht

Eénmaal het overname document getekend is, moet ook nog de huurovereenkomst ondertekend worden: dit is eigenlijk een document waarin al uw rechten en plichten als huurder geschreven staan. Zodra dit gebeurd is, ontvangt u de sleutel van de woning en bent u officieel de nieuwe huurder!

Een makelaar: onmisbaar bij de huur van een woning

Een professionele makelaar is dé persoon om beroep op te doen bij het huren van een woning: naast een uitgebreid netwerk dat hem toelaat snel de beste woning voor u te vinden, kent een makelaar alle kneepjes van het vak en weet dus precies waarop gelet moet worden bij het huren van een woning. Voor de zoektocht naar uw favoriete huurwoning en begeleiding bij alle formaliteiten is een makelaar dan ook aangewezen: zo bent u zeker dat u de allerbeste service krijgt!

Benieuwd naar de kosten en services van zes verschillende makelaars? Vul dan het formulier in en ontvang gratis tot wel zes offertes!

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie