Een huis kopen

Een huis kopen is een leuke en spannende onderneming, maar er komt heel wat meer bij kijken dan men denkt. Een goed stappenplan en een professionele aanpak zijn dan ook geen overbodige luxe als u op zoek gaat naar de woning die het best bij u past. Het kopen van een woning gebeurt volgens een aantal stappen om een succesvolle koop te verzekeren: een makelaar staat u tijdens deze periode gelukkig bij om het wat eenvoudiger te maken.

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

 

1. De oriëntatie

Voor u een woning kunt kopen dient u natuurlijk een goed beeld te hebben van hoeveel u wilt besteden. Bij aankoop van een huis komen éénmalige kosten kijken, en daarbij zijn er bovenop de hypotheek ook heel wat zaken waarmee rekening gehouden moet worden (maandelijkse lasten zoals energie). Een makelaar kan u hier meer informatie over geven.

2. De bezichtiging van het huis

Voor u een huis koopt, wil u zeker zijn dat het voldoet aan uw verwachtingen. Of u nu één woning in gedachten heeft, of nog twijfelt tussen meerdere, vergelijken kan. Een makelaar begeleidt u hoe dan ook bij de bezichtiging, en geeft u meer informatie met betrekking tot de staat van de woning, de servicekosten, enzovoort. Met behulp van een checklist kan bijvoorbeeld belangrijke informatie verzameld worden over de woning, wat eveneens handig is bij de vergelijking tussen verschillende woningen.

Enkele zaken waar een makelaar op let zijn bijvoorbeeld:

– de staat van de woning (afwerking van ramen, muren, zijn er eventuele vochtplekken,..?)
– de privacy en de lichtinval. Is er sprake van hinderlijke geluiden buiten?
– de voorzieningen van de woning: CV-ketel, keukenuitrusting, en in welke staat verkeren deze?

De bouwtechnische staat van de woning is van belang, en een keuring laten uitvoeren is dan ook aangeraden. Hoe dan ook helpt een makelaar u bij het beoordelen van de woning in alle opzichten, zodat u weet waar u aan toe bent als u de woning koopt.

3. De onderhandelingen

Bij het onderhandelen over de aankoop van een woning speelt de waarde ervan natuurlijk een rol. Een makelaar geeft u advies over de waarde van de woning die u wil kopen en hoe dit overeenstemt met uw budget (hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar het kadaster en de taxatie). Dit is een belangrijke fase in de aankoop van een woning, en een optimale begeleiding is dan ook aangeraden!

4. Onderzoeksplicht en keuring

Bij de keuring wordt de staat van de woning nagegaan, waarbij wordt gekeken naar bijvoorbeeld erfdienstbaarheden of kwalitatieve verplichtingen. Dit gebeurt op basis van een keuringsrapport van een bouwtechnicus. Zo weet u in welke staat de woning verkeert en kunt u aantonen dat u aan de onderzoeksplicht heeft voldaan. Ook hier is een professionele begeleiding van belang!

makelaar advies

5. De koopovereenkomst

Na de onderhandeling en een keuring wordt de koopovereenkomst getekend. Dit wordt schriftelijk gedaan aangezien een mondeling akkoord juridisch niet volstaat. Eenmaal de overeenkomst is opgemaakt en zowel uw handtekening als die van de verkoper op het contract staan, is de koop officieel. Een makelaar helpt u bij het regelen van alle administratie die bij de koop van een huis komt kijken zodat alles probleemloos verloopt en u van heel wat zorgen bespaard bent.

6. De hypotheek afsluiten

Bij een hypotheek kan er gekozen worden tussen een lineaire en een annuïteitenhypotheek. Bij de aanvraag van een hypotheek doet u best beroep op een specialist, bijvoorbeeld om het renteaanbod goed te kunnen inschatten (waarin de rente, de hypotheeksom en de verplichte stukken ingeschreven staan. Na ondertekening en inlevering hiervan krijgt u de bindende offerte, die verzekert dat alles in orde is.

7. De overdracht

Voor de overdracht afgewerkt kan worden kunt u de woning nog een laatste keer inspecteren. Bij het bevestigen van de overdracht van de woning moet een transportakte – of leveringsakte – ondertekend worden, waarna de verkoper u de sleutels van de woning overhandigt. De overdracht is nu officieel en u bent eigenaar! Daarna moet enkel nog de hypotheekakte ondertekend worden. Een makelaar begeleidt u bij deze documenten en geeft u alle nodige informatie zodat er transparant te werk gegaan kan worden.

Een makelaar voor een efficiënte koop

Het kopen van een woning brengt heel wat met zich mee, en een makelaar is dan ook de geschikte persoon om beroep op te doen: het regelen van de administratie, maar ook het beoordelen van de woning en het vastleggen van uw budget zijn taken waar een makelaar u ongetwijfeld de beste begeleiding bij kan geven!

Een makelaar vinden? Vul uw gegevens in en ontvang tot wel zes gratis offertes!

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

Gerelateerde artikelen