Huis verhuren

Veel mensen spelen met de gedachte om een huis te verhuren. Of u nu een huis heeft verkregen uit een erfenis of een tweede huis heeft gekocht als investering, de huurinkomsten zijn altijd een welkome aanvulling op uw inkomen. Bij het verhuren van een huis komen echter ook de nodige werkzaamheden kijken. Wie wél het extra inkomen wil maar niet al het extra werk, kan een verhuurmakelaar in de arm nemen.

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

Bepalen wat u exact wilt verhuren en voor hoeveel

Als allereerste stap zult u moeten bepalen wat u exact aan huurders wilt aanbieden en hoeveel u hiervoor wilt vragen. Zo kunt u uw huis met of zonder meubels verhuren, wel of geen huisdieren toestaan en nog tal van keuzes maken die van groot belang zijn voor zowel u als uw huurders. Voorts zult u het nodige marktonderzoek moeten verrichten om zo tot een marktconforme huur te komen voor uw huis. Bij een te lage huur maakt u immers weinig winst of zelfs verlies, terwijl een te hoge huur potentiële huurders afschrikt. Een verhuurmakelaar heeft een uitstekend begrip van de huurmarkt en kan u zodoende een realistische huurprijs voorstellen.

Geschikte huurders vinden

Vervolgens zult u huurders voor uw huis moeten vinden. Dit kunt u doen door advertenties in kranten of op websites, als door binnen uw vrienden- en familiekring naar geïnteresseerden te zoeken. Als verhuurder wilt u uiteraard alleen betrouwbare huurders die hun betalingsverplichtingen nakomen en geen schade aan uw huis toebrengen. Hierdoor trekt u de achtergronden van uw potentiële huurders na. Zo kunt u de geïnteresseerden vragen om een inkomensbewijs, hun BKR-gegevens opvragen of om referenties van eerdere verhuurders vragen. Dit kan veel werk zijn, maar het is noodzakelijke arbeid om te voorkomen dat u later in een conflict met een onbetrouwbare huurder geraakt dat nog veel meer van uw tijd opeist. Indien u samenwerkt met een verhuurmakelaar, dan verricht hij of zij al dit werk voor u. Een verhuurmakelaar heeft bovendien meer kennis en expertise, zodat de makelaar sneller huurders voor u kan vinden en hun achtergronden beter kan screenen.

Een makelaar vind voor u de beste huurders.

Het opstellen van huurcontracten

Wanneer u eenmaal een geschikte huurder heeft gevonden, dan wilt u samen met hem of haar een huurcontract ondertekenen. Dit contract moet aan wettelijke voorschriften voldoen. Daarnaast zult u bij het opstellen van het contract ook uw eigen belangen moeten beschermen. Zo zult u bijvoorbeeld de huur willen indexeren, zodat deze automatisch meegroeit met de inflatie. Een verhuurmakelaar kan u ook bij het opstellen van de huurcontracten adviseren, zodat u niet onbewust een wet overtreedt en ook niet uw eigen belangen schaadt met een ondoordacht huurcontract.

Een grote werklast vraagt om samenwerking

Hierboven zijn slechts de hoofdpunten van het verhuurwerk genoemd. Zo moet u bijvoorbeeld ook conflicten met huurders afhandelen, de financiën rondom de huur beheren, het huisonderhoud verzorgen en nog tal van werk verrichten. Het is verstandig om deze grote werklast te verkleinen door samen te werken met een deskundige verhuurmakelaar.

Een deskundige verhuurmakelaar inschakelen? Laat uw gegevens achter en ontvang gratis tot wel zes offertes!

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie