Huis verkopen

Het verkopen van een huis kan een hele opgave zijn. Zeker als het de eerste keer is dat u door dit proces heen gaat. Zo is het onder meer belangrijk om een goede prijs neer te zetten voor uw woning, moeten een publicatieplan worden gemaakt, zijn er vaak meerdere bezichtigingsrondes nodig en wordt vooral in de onderhandelingen veel technische kennis gevraagd over alle wettelijke bepalingen en regels die van toepassing zijn op het kopen en verkopen van een huis. Het is uiteraard mogelijk om dit zelf te doen, maar de meeste mensen schakelen hierbij de hulp van een verkoopmakelaar in. Deze neemt u veel werk uit handen waardoor de verkoop van uw huis op een voor u veel meer relaxte manier zal verlopen.

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

Prijs bepalen

Bij het verkopen van uw huis is uiteraard van belang om eerst de prijs te bepalen. Voor een deel kunt u hier een indicatie van krijgen door te kijken naar de verkoopprijs van soortgelijke woningen in uw buurt. Dit is iets wat een makelaar ook doet bij het bepalen van een prijs. Daar houdt het echter niet mee op, een makelaar neemt in zijn taxatie ook de staat van uw huis mee en kijkt naar zaken als erfpachtbelasting, gemeentelijke lasten en servicekosten die allemaal impact kunnen hebben op zijn beoordeling. Door een officiële taxatie te laten uitvoeren krijgt u niet alleen een prijs, maar vooral ook een goede onderbouwing daarvan

Bezichtigingen

Op het moment dat mensen uw huis komen bezichtigen is het uiteraard mogelijk dat u dit zelf doet. Op het moment dat een makelaar dit doet, neemt hij dit echter vaak van u over. De aanwezigheid van een verkoopmakelaar help aspirant kopers om sneller kritische vragen te stellen. Ook kan de makelaar hierdoor kostbare informatie opdoen bij mogelijke kopers. Is er veel kritiek op bepaalde punten, dan kan hij u helpen met een plan van aanpak. Ook is het vaak mogelijk om via een makelaar tegen lage kosten interieuradvies te krijgen om uw huis piekfijn in orde te maken.

Onderhandelingen

Het punt waarbij de hulp van een makelaar meestal het hardste nodig is, zijn de onderhandelingen. Op het moment dat u een bod krijgt, is het belangrijk om hier goed mee om te gaan. Hoe ver kunt en wilt u gaan in het zakken met de prijs? Wanneer is het beter om een bod af te wijzen? Een makelaar heeft een goed overzicht van de markt en heeft meestal snel door welke kant de onderhandelingen op zullen gaan. Daarnaast is het erg belangrijk dat belangrijke bepalingen worden opgenomen in het koopcontract. Vaak hebben kopers hun financiering bij de bank nog niet rond en wordt een voorbehoud van financiering gevraagd. Uiteindelijk wilt u een zo goed mogelijke prijs voor uw huis. Een verkoopmakelaar biedt u hiervoor de beste kans.

Koopakte

Welke bepalingen zijn wettelijk verplicht? Welke niet? En wat betekenen die kleine lettertjes nu eigenlijk? Door een verkoopmakelaar in te zetten dekt u zichzelf juridisch in tegen eventuele bepalingen die op langere termijn vervelend voor u uit kunnen pakken. Hoe gaat u bijvoorbeeld om met een situatie waarin de verkopende partij de financiering toch niet rond kan krijgen? Wat zijn uw rechten en wat zijn uw plichten? Het is belangrijk om u hierover goed te laten informeren en het koopcontract door uw makelaar op te laten stellen.

Notaris

Als laatste gaat u met het ondertekende contract en de aanvullende papieren, zoals bijvoorbeeld uw identiteitsbewijs, naar de notaris toe. Deze bepaalt vervolgens wanneer de akte van levering wordt getekend. Ook regelt deze de betaling aan uw verkoopmakelaar. Meestal is dit een klein percentage van de verkoopprijs. Dit hoeft u dus niet zelf te regelen. Heeft u een huis dat u binnenkort te koop wilt zetten? Een verkoopmakelaar kan u bij veel lastige punten helpen om uw huis op een veilige manier te verkopen.

Vraag hier gratis tot wel zes offertes aan en neem een verkoopmakelaar in de arm!

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie