Hypotheek

U heeft de stap gemaakt om te verhuizen, maar bezit niet over genoeg geld of wilt het geld niet gelijk allemaal investeren. Wat nu? Een hypotheek is de oplossing. Een hypotheek is een lening met een onroerend goed als onderpand. In de meeste gevallen betreft dit een woning of een bedrijfspand. De partij (persoon of bedrijf) die de lening aangaat, heet officieel de hypotheekgever. De partij die de lening verstrekt, de bank of hypotheekverstrekker, wordt de hypotheeknemer genoemd.

In Nederland zijn er verschillende soorten hypotheken m.b.t. een koopwoning.

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

 

Aflossingsvrije hypotheek

Wilt u liever niets aflossen? Kies dan voor een aflossingsvrije hypotheek! U betaalt iedere maand alleen rente over het geleende bedrag. Een hypotheek kan ook gedeeltelijk aflossingsvrij zijn door deze te combineren met een ander soort hypotheek. Sluit u een nieuwe aflossingsvrije hypotheek af? Dan heeft u vanaf 2013 voor deze hypotheekvorm geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Annuïteitenhypotheek

De volgende hypotheek die we bespreken is een annuïteitenhypotheek. Met deze hypotheek betaalt u iedere maand een bedrag uit een deel rente en een deel aflossing. Met deze aflossing wordt uw lening beetje bij beetje kleiner. Logischerwijs wordt uw rentedeel dus ook steeds kleiner. En het aflossingsdeel uiteraard groter.

Beleggingshypotheek

Uw hypotheek pas aan het einde aflossen? Ga dan voor een beleggingshypotheek. U legt iedere maand geld opzij via een beleggingsverzekering of een beleggingsrekening. Hiervoor betaalt u iedere maand premie. Met een deel van deze premie betaalt u de overlijdensrisicoverzekering en de hypotheekkosten. Met een ander deel bouwt u beleggingstegoed op. Sluit u een nieuwe beleggingshypotheek af? U heeft geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Krediethypotheek

Kiest u liever voor een flexibele hypotheekvorm? Een krediethypotheek biedt u dit. Vergelijk het met een gewone bankrekening. U kunt geld opnemen, maar ook geld storten. Maandelijks betaal je rente over het bedrag dat is opgenomen. Het bedrag wat u mag opnemen, hangt af van de waarde van het huis. Bij deze hypotheekvorm heeft u geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Hypotheek

 

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek betaalt u iedere maand een vaste aflossing plus de rente over het verschuldigde bedrag. Uw schuld wordt iedere maand lager, waardoor de rente ook steeds lager wordt. Een ander voordeel van deze lening is dat het belastingvoordeel kleiner wordt, omdat het voordeel afhangt van de rente die u betaalt.

Maximaal 50% aflossingsvrij

Sinds 1 augustus 2011 mogen hypotheken niet meer dan 50% aflossingsvrij zijn. Hiermee wil de overheid consumenten beschermen tegen te hoge schulden. De nieuwe regels gelden alleen voor nieuw afgesloten hypotheken.

Spaarbeleggingshypotheek

De volgende hypotheek is een spaarbeleggingshypotheek of hybride hypotheek. Dit is een combinatie van een spaarhypotheek en een beleggingshypotheek. U spaart of belegt dan om het geleende bedrag bij elkaar te sparen. Tijdens de looptijd van de hypotheek kunt u wisselen tussen sparen en beleggen. Is de rente laag dan kiest u er bijvoorbeeld voor te beleggen. Verwacht u een minder gunstig beleggingsklimaat, dan kiest u voor sparen. Sluit u een nieuwe spaarbeleggingshypotheek af? Deze hypotheekvorm heeft geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek betaalt u iedere maand alleen de rente over het geld dat u geleend heeft. U lost dus niets af. Pas aan het eind van de looptijd betaalt u in 1 keer het geleende bedrag terug. Om te zorgen dat u tegen die tijd over dat bedrag beschikt, sluit u een spaarverzekering af waarmee u het bedrag bij elkaar spaart. Sluit u een nieuwe spaarhypotheek af? U heeft voor deze hypotheekvorm geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Traditionele levenhypotheek

De laatste is een traditionele levenhypotheek. Deze bestaat uit de lening voor de aankoop van een huis en uit een levensverzekering. U betaalt dan maandelijks rente over het totale geleende bedrag, U lost tijdens de looptijd geen schuld af. Tegelijkertijd betaalt u iedere maand het premiebedrag van de levensverzekering. Met de levensverzekering lost u aan het einde van de looptijd de lening af. Sluit u een nieuwe levenhypotheek af? Ook met deze hypotheekvorm heeft u geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Meer weten over de verschillende hypotheken? Een makelaar heeft een brede kennis over de verschillende hypotheken. Vergelijk nu gratis tot wel zes offertes en kies uw makelaar!

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!