De kosten van een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar is dé persoon om beroep op te doen als u een woning wilt kopen, juist dankzij de professionele diensten die hij of zij biedt. Maar wat kost een aankoopmakelaar nu precies? Ook belangrijk om te weten als u er gebruik van wilt maken. Het volgende overzicht geeft precies weer waar de kosten van een aankoopmakelaar vandaan komen.

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

De kosten

Over het algemeen zijn er drie types betalingen te onderscheiden bij aankoopmakelaars:

  • percentage van het aankoopbedrag van de woning
  • percentage van het resultaat van de onderhandeling
  • een op voorhand vastgelegd tarief

Soms gebeurt het ook wel eens dat er een combinatie van bovenstaande types gemaakt wordt, maar over het algemeen wordt de eerste betalingsmethode het meest toegepast.

1. Percentage van het aankoopbedrag van de woning

Bij deze betalingsmanier wordt de courtage, of de makelaarskosten, bepaald door de aankoopsom van de woning. De makelaarskosten worden al lang op deze manier berekend.
Over het algemeen ligt het te vergoeden percentage rond de 1%, maar het verschilt afhankelijk van de makelaar. U kan trouwens altijd onderhandelen over deze prijs!

Een voorbeeld:

Bij een aankoopsom van 300.000 euro komt 1% neer op 3000 euro – de makelaar communiceert dit bedrag inclusief BTW om misverstanden te vermijden! De makelaar is hiertoe immers verplicht en is strafbaar als hij of zij dit vergeet, met een boete als gevolg.

Kosten aankoopmakelaar - makelaar bepaald de waarde van uw huis - telt geld

2. Het percentage van het resultaat van onderhandelingen

Tegenwoordig wordt steeds meer gebruik gemaakt van deze betalingsvorm, waarbij de vergoeding bepaald wordt door het resultaat van de onderhandeling. Dit werkt zo:

Het verminderende bedrag dat de koopsom heeft verlaagd is de som die de makelaar onderhandeld heeft. Dit komt neer op het verschil tussen de gevraagde prijs en de uiteindelijke som waarvoor de woning is verkocht. Het bedrag dat de makelaar ontvangt wordt op voorhand besproken met de makelaar – dit ligt meestal tussen de 10 en 20%.

Bijvoorbeeld:

– De originele gevraagde prijs voor de woning : 300.000 euro
– De onderhandelde koopsom : 270.000 euro
– Het verschil tussen beide komt neer op 30.000 euro
– Het op voorhand afgesproken percentage van het resultaat is 20%
– De totale kosten = 6.000 euro

De makelaar ontvangt een kleiner bedrag als hij of zij de prijs naar beneden brengt. Het salaris van de makelaar hangt dus rechtstreeks af van de verkoopprijs van de woning! Hierdoor kunt er dus op rekenen dat deze u optimaal zal begeleiden en de prijs zo hoog mogelijk wil houden. Bovenop deze vergoeding komen bij een makelaar ook opstartkosten kijken – die vaak niet meer bedragen dan 400 of 600 euro – en verzekeren een dekking van de kosten en het verminderen van bepaalde risico’s voor de makelaar.

3. Een op voorhand vastgelegd tarief

Als er met de makelaar een vast tarief wordt afgesproken, dan zal er besproken worden welke kosten wel of niet inbegrepen zijn. Hierdoor komt u later niet voor onaangename verrassingen te staan. Bezichtigingskosten, het taxatierapport en kadasterkosten kunnen inclusief of exclusief aangeboden worden door de makelaar.

Door het duidelijk vastleggen van de prijs kunt u rekenen op een optimale begeleiding en ondersteuning van de makelaar bij het aankopen van een nieuwe woning. Vast tarieven variëren tussen de 900 en 6000 euro, afhankelijk van het huizensegment.

Een aankoopmakelaar voor een efficiënte aankoop

De kosten van een makelaar kunnen echter niet op tegen de voordelen die deze dienst u biedt: van zoektocht naar een woning tot de bezichtiging en het opstellen van de verkoopakte, de makelaar begeleidt u optimaal bij ieder deel van het hele aankoopproces en is zijn prijs dan ook méér dan waard!

Wilt u een makelaar vinden die bij u past? Vraag nu gratis tot wel 6 offertes aan!

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie
info@makelaaradvies.nl