De kosten bij een huis kopen

Of u nu verhuist of voor de eerste keer een woning koopt, er komen meer kosten bij kijken dan gewoon de aankoopprijs. Er zijn zogenaamde eenmalige kosten, maar ook vaste maandelijkse kosten moeten betaald worden. Kortom, veel kosten waar u rekening mee moet houden. Het onderstaande overzicht geeft een goed beeld van hoeveel een nieuwe woning nu écht kost.

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

 

De eenmalige kosten

1. Notariskosten

Ten eerste moet de notaris betaald worden voor onder andere de opstelling van de eigendoms -en hypotheekakte. Bij een aankoopsom en hypotheek van 250.000 euro lopen de notariskosten daardoor al snel op tot 1000 voor beide aktes.

2. De kosten koper

De kosten koper – of k.k. – worden bepaald door de combinatie van de overdrachtsbelasting ( 2% van de aankoopsom) en de kadaster -en notariskosten.

3. De kosten voor advies en bemiddeling

Deze kosten worden berekend door de hypotheekadviseur en dienen door u betaald te worden aan de hand van een adviesnota. Hiervoor vraagt de adviseur een vast bedrag of een vergoeding per uur.

4. De aanvraag van NHG

Intussen moet ook De Nationale Hypotheek Garantie worden aangevraagd. Hiervoor zijn de kosten ongeveer 1% van de hypotheeksom. Hier tegenover staat echter wel een rente, waardoor deze kosten eigenlijk snel terugverdiend kunnen worden.

5. De kosten van de bankgarantie

Natuurlijk heeft de verkoper bij verkoop van een woning recht op een waarborg, die 10% bedraagt van de koopsom. U kunt de adviseur een bankgarantie laten regelen in plaats van dit bedrag op de rekening van derden te storten bij de notaris: de kosten hiervoor bedragen over het algemeen 1% van het garantiebedrag.

6. De rente en de kosten van het overbruggingskrediet

Mits het overbruggingskrediet is opgemaakt voor uw eigen woning is de rente die u hierover betaalt fiscaal aftrekbaar.

7. De verhuis -en inrichtingskosten

Natuurlijk bepaalt u de kosten eigenlijk zelf, maar over het algemeen bedraagt dit 10% van de totale koopsom.

8. De taxatie

De woning laten taxeren is belangrijk om zeker te zijn dat de woning genoeg waard is als onderpand. Deze kosten lopen snel op tot een paar honderd euro.

9. De makelaarskosten

Deze kosten – de kosten voor een koopopdracht – liggen meestal lager dan die van een verkoopopdracht: de makelaar heeft in dit geval immers minder werk. Bovendien kan er over deze prijs onderhandeld worden!

10. De bouwtechnische keuring

Onder voorwaarde dat u een bestaande woning koopt, dan laat u best een bouwkundige keuring doen. Het kost misschien wel 200 of 300 euro, maar zo weet u of de woning in goede staat is of niet. Immers, de resultaten van die keuring kunnen gebruikt worden bij de onderhandelingen!

11. De aftrekbare kosten

Dit zijn kosten voor het afsluiten van de lening voor de koop, het onderhoud van het huis of verbouwingen, en zijn fiscaal aftrekbaar. Daarbij zijn ook betaalde rentes over deze kosten soms aftrekbaar.

Met andere woorden: Er zijn een hoop eenmalige kosten waar u rekening mee moet houden. Zorg ervoor dat u hier op bent voorbereid.

kosten huis kopen berekenen

Vaste kosten

1. De hypotheek en aflossing

Ten eerste, de bruto hypotheekkosten bestaan uit de rente, de premie en de aflossing, en mogen niet te hoog zijn in vergelijking met het inkomen. Gebruik maken van een stappenplan om overzicht te hebben over uw financiële zaken is aangeraden!

2. De woonverzekeringen

Daarnaast moet de eigenaar van een woning kwalitatieve verzekeringen hebben, waaronder inboedelverzekering, woonlastenverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en opstalverzekering.

3. Heffingen en belastingen

Deze kosten zijn doorgaans gemaakt op basis van de WOZ-waarde van uw woning. Enkele voorbeelden:

  • Gemeentelijke belastingen
  • Eigenwoning forfait
  • Waterschapsbelastingen

4. Het onderhoud

Deze kosten lopen jaarlijks op tot zo’n 300 euro – volgens een onderzoek van de vereniging Eigen Huis.

5. Gas, elektriciteit en water

Daar komt bij dat de kosten van deze faciliteiten afhankelijk zijn van de leverancier: als u verhuist is het misschien geen slecht idee om van energieleverancier te veranderen. U bespaart hiermee al snel een aantal honderd euro per jaar!

Desondanks alle kosten, kan het kopen van een huis financiële voordelen met zich meebrengen. Zo is het kopen van het huis een goede lange termijn investering.

Hulp nodig?

Kortom, heeft u hulp nodig bij het aankopen van uw woning? Neem dan een aankoopmakelaar in de arm. Vraag hier nu tot wel zes gratis offertes aan!

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie
info@makelaaradvies.nl