Kosten makelaar

Wie een huis wil huren, verhuren, verkopen of kopen, kan daarvoor een makelaar inschakelen. Vaak denkt men dat een makelaar schrikbarend duur is. Is dat ook zo of valt dat eigenlijk best mee?

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

 

Verschillende makelaars

Er zijn verschillende makelaars. We kennen de makelaar-taxateur, de verkoopmakelaar, de verhuurmakelaar en de aankoopmakelaar. Uiteraard kan een makelaarskantoor al deze functies aanbieden. Wat is het verschil?

Aankoopmakelaar

Laten we beginnen vast te stellen dat de aan-of verkoop van een huis een sprong in het diepe zijn kan. Want alleen de verkoper weet of er sprake is van een verborgen gebrek, hoe goed het huis onderhouden is en of de vraagprijs ook conform de marktwaarde is. Door inschakeling van een makelaar voorkomt u dat u achteraf met problemen geconfronteerd wordt. Want de makelaar zal het huis bekijken en zijn bevindingen vastleggen. U huurt een aankoopmakelaar als u wilt dat dit in uw voordeel gebeurd. Die zal dan voor u met de verkoopmakelaar of de verkopende partij in overleg gaan om de afspraken te maken. Uiteraard bepaalt u zelf wat u voor een pand wilt bieden.

Huren of verkopen: welke makelaar?

Wilt u liever een huis huren, dan is het mogelijk dat u met een verhuurmakelaar te maken krijgt. Omdat de verhuurder meerdere panden heeft of geen tijd wil besteden aan de gesprekken met de nieuwe huurders, schakelt hij een makelaar in. De derde mogelijkheid is dat u zelf de verkopende partij bent en een makelaar de opdracht geeft het huis te verkopen.

Partijen

U kunt dus te maken krijgen met verschillende partijen. De makelaar die het huis aanbiedt, de makelaar die u zelf in de arm genomen hebt, de verkopende – of verhurende partij en u zelf. Om verwarring tegen te gaan overlegt u alleen met uw eigen makelaar. Die regelt de rest. Bent u echt geïnteresseerd in de koop van een bepaald pand, dan kan het helpen om een taxatierapport te laten opstellen. Handig is als uw eigen makelaar dat kan verzorgen. Het taxatierapport is voor de bank een basis om de hypotheek te verstrekken.

Kosten van  makelaar advies

 

Wat kost dat alles?

U wordt overspoeld met aanbiedingen. Probleem is vaak dat u zelf niet goed weet wat wel of geen goede partij is. Het handigst is om een makelaar te kiezen die aangesloten is bij een van de brancheverenigingen. In dit geval heeft u in ieder geval zekerheid dat hij u volgens de verplichte voorschriften behandelt. Dat kan duurder uitvallen dan een ‘aanbod’ van een makelaar die niet aangesloten is. U kunt als een soort gemiddelde aanhouden dat de makelaar 1,85% van de koopprijs of eventuele huurprijs in rekening brengt. Deze prijs ligt bij huur soms iets anders. Schakelt u zelf een makelaar om een woning voor u zoeken, dan kan het een maand huur aan courtage kosten, terwijl sommige verhuurmakelaars soms meer in rekening brengen.

Wat krijgt u voor uw geld?

Vraag altijd een offerte, zodat u zicht hebt op wat u aan kosten tegemoet kunt zien en wat u daarvoor geleverd krijgt. Maak eventueel een betalingsafspraak, zodat u niet het hele bedrag ineens hoeft neer te tellen. U kunt daarnaast een zogenaamde prestatieafspraak maken. Haalt de makelaar bijvoorbeeld een hogere prijs voor uw huis binnen dan verwacht, dan krijgt hij daarvoor een extra premie.

Wilt u tussentijds de opdracht intrekken? Kijk dan wat daarover in de offerte staat. Vaak kan dat zonder een boete, maar moet u wel de kosten die al gemaakt zijn, zoals advertenties et cetera betalen. De makelaar zorgt er voor dat uw huis op internetsites zoals Funda vermeld wordt en in plaatselijke kranten. Hij hangt foto’s met beschrijving in zijn etalage. Zoekt actief en onderhandelt met eventuele kopers. Verder geeft hij u advies als het huis te lang op een koper wacht.

Actief

Een goede makelaar staat met raad en daad ter zijde. Dit kan betekenen dat hij prijzen van soortgelijke huizen vergelijkt of het advies geeft een bouwkundig onderzoek te doen voordat de koop plaats vindt. Het is de vakman die u ondersteunt om de beste deal te sluiten. Dat geldt bij huur, verhuur, verkoop en koop. Want uiteindelijk is hij gebaat bij een tevreden klant. Een tevreden klant levert mond-op-mond reclame op.

Een aankoopmakelaar, uw professional

Wilt u een tevreden klant worden? Schakel dan nu een makelaar in. Vergelijk nu gratis tot wel zes offertes!

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie