Kosten van de taxatie van een huis

Met een taxatie wordt een deskundige inschatting van de marktwaarde van een huis gemaakt. Een bank of andere financiële instelling vereist standaard een taxatie voordat een hypotheek wordt verstrekt. Een bank vereist bovendien dat deze taxatie wordt uitgevoerd door een gecertificeerd taxateur. Een taxateur mag zelf zijn tarief bepalen, hieromtrent bestaan geen wettelijke bepalingen en ook brancheorganisaties laten hun leden hierin vrij. Soms komen er naast het tarief van de taxateur nog enkele aanvullende kosten kijken bij een taxatie.

Vergelijk tot wel 6 offertes!

Tarief taxateur

Verschillende taxateurs hanteren verschillende tarieven. Sommige taxateurs werken met vaste bedragen, terwijl bij andere taxateurs het tarief een percentage van de huiswaarde is. Taxateurs die vaste tarieven hanteren, kennen veelal wel iets hogere bedragen voor de taxatie van huizen uit de hogere prijsklassen. Taxateurs die een percentage van de huizenprijs als tarief hanteren, gebruiken daarentegen juist een lager percentage voor duurdere huizen. Uitgedrukt in euro’s is de prijs dan uiteraard alsnog hoger voor duurdere huizen.

Tarieven taxateurs vergelijken

Bij het vergelijken van de tarieven van verschillende taxateurs is het belangrijk dat u goed nagaat of alle aanvullende kosten bij het tarief zijn inbegrepen. Bovendien dient de taxateur altijd 21% btw in rekening te brengen aan u. Vraag bij twijfel gerust aan de taxateur of het voorgestelde tarief inclusief of exclusief alle kosten en btw is. Bij taxateurs die een percentage van de huizenprijs als tarief hanteren, bedragen de kale taxatiekosten (dus exclusief aanvullende kosten en btw) veelal:

  • 0,185% bij een huizenprijs tot € 113.445;
  • 0,165% bij een huizenprijs tussen € 113.445 en € 453.780;
  • 0,150% bij een huizenprijs boven € 453.780.

Dit betekent dat, bijvoorbeeld, bij een huis met een waarde van € 200.000, de taxatiekosten (exclusief btw en overige kosten) 0,165% hiervan bedragen, oftewel € 330. De meeste taxateurs die vaste tarieven hanteren, vragen een kleiner bedrag voor het opstellen van een taxatierapport. Hierbij dient u er overigens wel op te letten dat vanaf 2001 iedereen zichzelf taxateur mag noemen, maar dat een bank alleen het taxatierapport van een gecertificeerd taxateur aanvaardt. Ga dus altijd na of uw taxateur is ingeschreven bij het register van de SCVM (Stichting Certificering Voor Makelaars en taxateurs).

Overige kosten

Behalve btw, brengen sommige taxateurs u ook nog kadasterkosten en gemeentelijke leges in rekening. De totale kosten hiervoor verschillen per gemeente, maar veelal zal hier een bedrag van rond de € 60 bij passen. Sommige taxateurs brengen ook nog bijvoorbeeld administratiekosten in rekening.

Validatiekosten

Om extra zekerheid te krijgen over de kwaliteit en de wijze van totstandkoming van het taxatierapport, vereisen sommige banken dat het rapport wordt gevalideerd door het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut) of de TU (Taxateurs Unie). Wanneer u aanspraak wilt maken op de NHG (Nationale Hypotheek Garantie), dan is deze validatie sowieso verplicht.

Totale kosten

De totale kosten voor een taxatie liggen veelal rond de vijfhonderd euro, maar kunnen ook iets meer dan zeshonderd euro zijn. Kies voor een taxatie in ieder geval altijd een gecertificeerd taxateur.

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie