Nieuwbouwhuis kopen

Een nieuwbouwhuis kopen is een spannende onderneming, maar vaak wordt vergeten wat er allemaal komen kijken bij het bouwen van een woning. Het volgende overzicht en stappenplan kan u helpen om op alle details te letten als u van start wil gaan en de juiste keuzes te maken.

Het budget bepalen

Nieuwbouw financiert u met behulp van een hypotheek en uw eigen financiële middelen. De som die geleend kan worden hangt af van uw inkomen, de kost van het huis, eventuele toekomstplannen en financiële verplichtingen. Daarbij is het belangrijk dat u ook de bijkomende kosten kunt bepalen. Wat kunt u maximaal uitgeven? Welke regels zijn er?

De zoektocht en selectie

De tekeningen en technische omschrijving beschrijven wat u precies gaat kopen. Deze informatie is te vinden in de verkoopbrochure van de woning die gebouwd moet worden. Let daarbij vooral op het inschrijvingsformulier – waarin u uw voorkeur voor de kavelnummers kunt opgeven. Als er meerdere geïnteresseerden zijn wordt er meestal geloot.

makelaar

Het contract sluiten

Belangrijk is dat u precies weet wat u koopt voor u de koop sluit: uw rechten en plichten staan in de koopovereenkomst, alsook die van de bouwondernemer. Bij nieuwbouw kunnen altijd nog aanpassingen gemaakt worden dankzij een lijst met mogelijkheden voor zowel meer -als minderwerk (bijvoorbeeld aanpassingen in bepaalde kamers, het plaatsen van extra dakkapellen). Dergelijke aanpassingen moet u bespreken met de bouwer.

De hypotheek afsluiten

Zodra u weet welke hypotheek u verkiest, kunt u een offerte aanvragen bij de geldverstrekker. Ook hier is beroep doen op een makelaar voor advies aangeraden! U krijgt een renteaanbod waarin de afgesproken rente, hypotheeksom en verplichte stukken beschreven staan. Na ondertekening hiervan ontvangt u een bindende offerte die u ook dient goed te keuren.

De bouwfase

De ondernemer moet de woning opleveren binnen de op voorhand afgesproken periode in de overeenkomst. U betaalt de ondernemer in termijnen. De bouwer moet binnen de drie maanden na tekening van het contract beginnen met de bouw. In de koopovereenkomst staat eveneens geschreven wanneer u moet betalen. Het contract in verband met de start van de bouw verschilt ook van het type woning.

Eventuele problemen

De bouwtijd is uitgedrukt in werkdagen en worden door de bouwer bevestigd. Het kan echter altijd gebeuren dat de werken achterlopen – waardoor u recht heeft op een schadevergoeding – of dat er wijzigingen aangebracht moeten worden. Een bouwer mag enkel afwijken van de bouwplannen als dat echt nodig is.

De oplevering van de woning

Eenmaal de woning af is, ontvangt u de sleutels (u dient nu enkel nog de woning te verzekeren). Het is een formeel moment, want u bent nu officieel eigenaar van de woning!

Een makelaar voor een vlot nieuwbouwproces

Net als bij aankoop of huur van een woning is de makelaar de perfecte persoon om u te helpen bij nieuwbouw. Een professionele begeleiding en een oog voor detail zijn immers belangrijk om zowel de zoektocht naar een nieuwbouwwoning als het bouwproces en de communicatie tussen u en de bouwer efficiënter te maken!

Gerelateerde artikelen

 Jesper Blejie
Jesper BlejieHulp nodig of vragen?
info@makelaaradvies.nl