Particuliere huurwoningen

Woningen kunnen door middel van een particuliere verhuurder gehuurd worden. Dit houdt eigenlijk in dat de woning niet verhuurd wordt via een woningbouwvereniging of een woningcorporatie. Een dergelijke woning kunt u vinden door bijvoorbeeld beroep te doen op een verhuurmakelaar. Maar ook door advertenties in de krant of op websites te bekijken. Het huren van een particuliere woning biedt u enkele voordelen. En een goed overzicht hiervan is dan ook de moeite waard als u van plan bent een woning te huren. Een makelaar kan u – net als bij de koop van een woning – optimaal begeleiden bij particuliere huur zodat u weet waar u aan toe bent!

Vergelijk tot wel 6 offertes!

De voordelen van een particuliere huurwoning

Het grootste voordeel van een particuliere huurwoning huren is dat u in feite meteen in uw woning kunt intrekken. Er bestaat nagenoeg geen enkele wachtlijst, waardoor u als het ware de dag zelf nog in de huurwoning kunt intrekken. Daarbij is het mogelijk om één enkele kamer te huren, wat natuurlijk de kosten drukt. Vaak is er eveneens keuze uit luxe woningen met een hoge afwerking. Vervolgens is de prijs van de huurwoning meestal onderhandelbaar en worden kosten zoals reparaties of renovaties voor u geregeld. Tenslotte kunt u zelf een inbreng hebben op het vlak van verbeteringen die aangebracht worden in de woning. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van schuttingen, het vervangen van ramen, enzovoort.

particuliere huurwoningen

Aandachtspunten bij het huren van een particuliere woning

De huurprijs ligt bij een particuliere woning over het algemeen iets hoger dan bij een sociale huurwoning. Ook komen bij contracten voor particuliere huur vaak wat onduidelijkheden kijken, waardoor u best beroep doet op een makelaar. Daarbij is particulier huren minder beschermd dan sociaal huren: een makelaar inschakelen bij het huren van particuliere woning is dus de beste manier om de risico’s die ermee gepaard gaan te verminderen en uzelf te beschermen!

Wat is een particulier verhuurder?

Voor u van start kan gaan met het zoeken naar een particuliere huurwoning, is het belangrijk te weten wat een particuliere verhuurder is. Een particuliere verhuurder is een persoon die een woning te huur stelt zonder tussenkomst van een woningcorporatie of woningbouwvereniging.
Particuliere verhuur verschilt van sociale huur op het vlak van de huurprijs: zo ligt bij sociale huur de prijs van huur en verhuur niet hoger dan 710.68 euro. Deze woningen worden meestal door een corporatie verhuurd. Particuliere huur heeft te maken met de verhuur en de huur van woningen in de zogenaamde “vrije sector”, en gebeurt door middel van makelaars en particulieren.

Hoe vind u een particuliere huurwoning?

De beste manier om een particuliere huurwoning te vinden is door beroep te doen op een makelaar die in het bezit is van een gemeentelijke vergunning. Een makelaar kan u immers optimaal begeleiden bij het zoeken naar de perfecte huurwoning en geeft u meer informatie omtrent de huurprijs en de voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Daarbij zorgt een makelaar voor een goede communicatie tussen u en de verhuurder, zodat misverstanden over de woning vermeden kunnen worden en de verhuur efficiënt en probleemloos verloopt.

Hoeveel kost een particuliere huurwoning maximaal?

De maximale huurprijs van een huurwoning wordt bepaald door het woningwaarderingsstelsel of het zogenaamde “puntenstelsel” in Nederland. Op die manier wordt de prijs van de woning bepaald door het aantal punten dat de woning heeft. Een makelaar begeleidt u ook hier optimaal door onderzoek te doen naar de beste prijs. Als u denkt dat de verhuurder een te hoge huurprijs vraagt, dan kan de makelaar u eveneens helpen bij ene voorstel om de prijs te verlagen, zodat u niet onaangenaam verrast wordt.

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie
info@makelaaradvies.nl