Taxatie huis: waarom, hoe en door wie?

Bij de koop van een woning is een taxatie niet wettelijk verplicht. Maar banken en andere hypotheekverstrekkers eisen doorgaans wel dat een taxatierapport wordt opgesteld voordat zij de aanschaf van woningen financieren. Banken willen namelijk zoveel mogelijk zekerheid hebben over de waarde van een woning. Bij een taxatie wordt de woningwaarde professioneel ingeschat. Deze marktwaarde is niet altijd gelijk aan de WOZ-waarde en kan ook verschillen met de prijs die u voor het huis heeft betaald.

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

 

Waarom vindt een taxatie plaats?

Een taxatie is in essentie een onafhankelijke, professionele schatting van de waarde van een woning. Een bank hecht waarde aan deze informatie om zo haar eigen risico’s in te perken. Bij een hypotheek is de woning namelijk het onderpand van de lening. Wat gebeurt er als iemand zijn hypotheekverplichtingen niet na kan komen? De bank heeft dan het recht heeft om het huis te verkopen om zo alsnog de uitgeleende som geld terug te krijgen. Hiertoe is het voor de bank van belang dat de waarde van het huis minstens gelijk is aan de uitgeleende som. Zodoende is het voor een bank van belang om de marktwaarde van een huis te weten. Een bank eist een taxatie bij het afsluiten van een hypotheek om de koop van een woning te financieren. Maar ook bij het herfinancieren van een bestaande hypotheek wordt ook vaak een taxatie verwacht.

Hoe geschiedt de taxatie?

Bij de taxatie wordt de huidige waarde in het economische verkeer van de woning bepaald. Hierbij weegt de taxateur alle relevante feiten en omstandigheden, waaronder de kenmerken van het huis én die van de (lokale) woningmarkt. Relevante huiskenmerken zijn onder meer de inhoud, de woonoppervlakte en het aantal slaap- en badkamers. Ook de huidige staat van het huis is relevant. Een taxateur zal daarom de woning bezoeken voor een grondige inspectie. Daarnaast zijn het bouwjaar, maar vooral de ligging van een woning bepalend voor de waarde. Uiteindelijk legt de taxateur al zijn bevindingen vast in een taxatierapport. In dit rapport wordt toegelicht hoe de taxateur aan de hand van zijn of haar bevindingen de woningwaarde heeft bepaald. Bedenk hierbij dat het om een taxatie gaat, oftewel om een professionele schatting. Verschillende taxateurs kunnen tot verschillende bedragen komen. Maar het verschil tussen twee taxaties is doorgaans niet groter dan tien procent.

Wie verricht de taxatie?

Een taxatie is een schatting van de woningwaarde, maar een bank (of een andere hypotheekverstrekker) neemt uiteraard geen genoegen met zomaar elke schatting. Zo zal een bank eisen dat de taxateur die de woningwaarde bepaalt gecertificeerd is en voldoende kennis heeft van de regionale huizenmarkt. Gecertificeerd betekent in dat de taxateur lid is van de NVM of een andere brancheorganisatie en/of dat de taxateur is geregistreerd bij het SCVM of bij Stichting VastgoedCert. Bovendien zal een bank veelal eisen dat het taxatierapport wordt gevalideerd door het NWWI of de TU. Al deze eisen stellen banken om zoveel mogelijk zekerheid te hebben over de deskundigheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de door een taxateur verrichte schatting van de woningwaarde. Om discussies met banken over de kwaliteit van een taxatierapport te voorkomen, kunt u dus het beste altijd kiezen voor een gecertificeerd taxateur.

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie