Taxatie

Wat is een taxatie precies?

Ter illustratie: een taxatie is eigenlijk een schatting van de waarde van uw woning. Deze waardebepaling wordt altijd uitgevoerd door een taxateur met een erkend statuut, en kunt u om verschillende redenen nodig hebben – zoals het verkrijgen van een hypotheek, het kopen of verkopen van een woning of een scheiding.

De taxatie moet uitgevoerd worden door een erkend taxateur, en deze is regionaal gevestigd – dat is eis die door de banken gesteld wordt als zij de hypotheek geven. Samenvattend bestaat een taxatie uit een beoordeling van de waarde van de woning op basis van een aantal factoren, waaronder:

 • Het type van de woning
 • De oppervlakte van de woning (het aantal vierkante meter)
 • De staat van de woning en het onderhoud
 • Het bouwjaar
 • De ligging van de woning en de omgeving

Een taxateur voor een goede taxatie

De taxateur is een onafhankelijk persoon die gecertificeerd is en de waarde van uw woning bepaalt op basis van een aantal factoren. Het werkgebied van de taxateur is over het algemeen vastgelegd door geldverstrekkers, en heeft een reikwijdte van 20 kilometer rond de vestigingslocatie van de taxateur. Dit omdat deze persoon bekend moet zijn in de omgeving om een professioneel en betrouwbaar taxatierapport op te kunnen maken.

Een taxateur wordt altijd getest door DNV of KEMA, de twee in Nederland certificerende instellingen. Met een DNV certificaat kan de taxateur ingeschreven worden in het SCVM, of de Stichting Certificering Voor Makelaars en taxateurs, terwijl een KEMA certificaat een inschrijving in het register van de Stichting Vastgoedcert toelaat.

Daarbij zijn taxateurs aangesloten bij bijvoorbeeld NVM, VastgoedPro of VBO, een soort brancheorganisaties. Daarbij kunt u als u beroep doet op een taxateur zeker zijn van de kwaliteit van diens service dankzij het keurmerk NWWI, of Tawateurs Unie.

taxatie woning (huur of koop)

Het taxatierapport voor een betrouwbare waardebepaling van uw woning

Het taxatierapport is een document waarin de gecertificeerde taxateur zijn beoordeling van de woning beschrijft. Het is verplicht bij het aanvragen van een financiering – de geldverstrekker krijgt door dit document immers een beeld van de waarde van de woning. Ook bij bijvoorbeeld een verkoopbeslissing, een WOZ contra taxatie, aanslag successierechten of boedelscheiding is een dergelijk rapport verplicht. Een dergelijk rapport laten opmaken biedt u dus voordelen in verschillende situaties!

De kenmerken van het taxatierapport

De volgende gegevens staan in het rapport vermeld:

 • Het soort woning, de aard, indeling en grootte
 • Het soort perceel, de grootte en de indeling
 • De ligging van de woning, het uitzicht, overlast en nabije voorzieningen
 • De bouwkundige kwaliteit, de staat van het onderhoud van de woning/installaties en de afwerking
 • De kwaliteit van esthetische en architectonische aspecten

Daarbij bevat het rapport tevens een kadastraal uittreksel en een kadastrale kaart van de woning in kwestie. Referentieobjecten uit de nabije omgeving en grafieken met de ontwikkeling van de waarde van de woning worden er ook in opgenomen.

Het taxatierapport is onderverdeeld in :

 • De privaatrechtelijke aspecten
 • De omschrijving van ingeving en object
 • De onderhoudstoestand Verontreiniging
 • Onderbouwing Waardeoordeel
 • Publiekrechtelijke Aspecten

De voorwaarden van een taxatierapport

Het rapport moet aan bepaalde eisen voldoen, afhankelijk van de bank. Zo moet de taxateur erkend zijn bij VastgoedCert of SCVM, en moet het rapport volgens het meest recente model taxatierapport financiering woonruimtes opgemaakt zijn. Daarbij kan de bank eveneens eisen dat het rapport door ofwel het NWWI, ofwel de Taxateurs Unie gevalideerd wordt.

Waarom beroep doen op een erkend taxateur?

Al met is is een kwalitatieve aanpak essentieel bij de waardebepaling van uw woning, wat uw doel ook is. Dat is precies waar een erkend taxateur voor kan zorgen. Dankzij een goede kennis van het woongebied – de taxateur is er immers zelf actief – kunt u rekenen op een professionele benadering en een betrouwbaar resultaat.

Naast het afleveren van kwalitatieve rapporten is een gecertificeerd taxateur ook erkend bij alle banken, zodat u een juridisch verantwoorde service kunt verwachten. Zowel geldverstrekkers en consumenten als intermediairs krijgen een heldere en objectie waardebepaling, met alle nodige informatie omtrent hoe de waarde van de woning in kwestie tot stand is gekomen.

Hoe de beste taxateur zoeken?

Natuurlijk is de beste taxateur degene die in uw woongebied werkt: hij weet immers precies hoe verschillende aspecten zoals de omgeving een invloed hebben op de waarde van uw woning. U zoekt een taxateur aan de hand van de geschatte waarde van uw woning en uw postcode. Zo krijgt u meteen de beste taxateurs in uw woongebied te zien en kunt u een aanvraag doen!

Vergelijk tot wel 6 offertes!

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie