Taxatierapport

Een huis kopen is een grote stap. Waarschijnlijk is het de grootste financiële transactie die jullie in je leven zullen aangaan. Het is dan ook zaak dat zorgvuldig aan te pakken. Hebben jullie het droomhuis gevonden? Begin dan met het laten maken van een taxatierapport.

Vergelijk tot wel 6 offertes!

Een taxatierapport

Algemeen gesteld wil de bank voordat ze over gaat tot het verstrekken van een hypotheek precies weten wat het pand waard is. Daarvoor is de prijs die je betaalt, of de prijs die de makelaar noemt, niet voldoende. Om de exacte marktwaarde te bepalen moet een taxateur ingeschakeld worden. Dat is een persoon die een opleiding heeft gevolgd, een certificaat kan laten zien en die ingeschreven is in het register. Iemand dus die officieel bevoegd is om een huis te taxeren ofwel te bepalen wat de werkelijke waarde is. Daarvoor zal hij het huis van binnen en buiten bekijken en nagaan op welke wijze het bij het kadaster staat ingeschreven. Vervolgens stelt hij een taxatierapport op waaruit de waarde van het huis blijkt.

Wat bekent het rapport voor de bank?

Deze waarde is voor de bank de basis voor een eventuele hypotheek. Het kan echter ook een reden zijn om af te zien van de koop. Bijvoorbeeld als blijkt dat het huis veel minder waard is dan de vraagprijs. Verder kan het taxatierapport helpen om een bouwkundig onderzoek te starten. Dat is het geval als de taxateur vermeldt dat hij twijfelt aan de bouwkundige staat.

Welke gegevens worden vermeld?

In een taxatierapport staan de marktprijs van het pand, de kadastrale gegevens en de gegevens die in het gemeentelijk register vermeld staan. Het is mogelijk dat een taxateur als een extraatje vermeldt dat hij aanbeveelt iets te laten onderzoeken, maar dat is alleen het geval als hem iets opgevallen is wat zijns inziens verder onderzoek nodig maakt. Het taxatierapport is dus iets anders dan een bouwkundig rapport. Het is wel handig om met het taxatierapport te starten, zodat direct duidelijk is of de vraagprijs voor de woning realistisch is. In principe kan een taxateur relatief snel zijn rapport leveren. Vraag vooraf hoe lang het gaat duren.

Waarom laat je een rapport maken?

Er kunnen verschillende redenen zijn om een taxatierapport te laten opstellen.

  1. De bank eist het rapport voor de beoordeling van een hypotheekaanvraag.
  2. Je denkt dat de vraagprijs, vergeleken bij andere panden in dezelfde buurt, wat aan de hoge kant is.
  3. Omdat je zeker wilt weten of de vraagprijs klopt, zodat je niet gedurende de afhandeling van de koop een besluit hoeft te nemen om er alsnog van af te zien. Dat laatste kan veel geld kosten.
  4. Om een eventuele koop sneller te laten verlopen. Als je in principe rond bent, maar de bank vraagt om een taxatierapport, kost het extra tijd. Plus, het kan een situatie opleveren zoals onder punt 3 geschilderd. Door een taxatierapport te laten maken, voorkom je en oponthoud en eventuele kosten.

Wat kost het maken van een rapport?

Dat is afhankelijk van de taxateur. Prijzen liggen vanaf 60 euro (exclusief BTW) en hoger. Je kunt op internet op vergelijkingssites kijken naar de verschillen. Beter is het om een offerte te vragen. Mocht jouw makelaar ook taxateur zijn, vraag dan of de kosten voor het rapport onderdeel zijn van de courtage, het bedrag dat de makelaar in rekening brengt. Behalve de prijs is van belang dat de taxateur gecertificeerd is. Want, mocht dat niet het geval zijn, dan zal zijn rapport door de bank niet geaccepteerd worden en kun je opnieuw op zoek naar een taxateur.

Belangrijk bij het kopen van een huis

Er zijn vier grondregels die bij het kopen van een huis ellende achteraf kunnen voorkomen.

  1. Ga, alvorens je een huis koopt, eerst in gesprek met hypotheekverstrekkers. Op die manier weet je hoeveel je maximaal kunt lenen, onder welke voorwaarden en tegen welke prijs.
  2. Heb je het droomhuis gevonden, laat dan een taxatierapport maken. Meteen, want het geeft je ook de gelegenheid over de prijs te onderhandelen, aangezien je precies weet wat het pand waard is.
  3. Laat altijd een bouwkundig rapport maken. Stel dat als voorwaarde van koop.
  4. Onderteken nooit een koopcontract voordat dit alles geregeld is.

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie