Wat doet een vastgoedmakelaar en waarom heeft u er een nodig?

Als u van plan bent om een huis te gaan kopen of verkopen, dan is de kans groot dat u daar een vastgoedmakelaar bij wilt inschakelen. Helemaal als u zelf administratief niet heel sterk bent, of het uzelf makkelijk wilt maken bij de aankoop van een nieuw huis. Een vastgoedmakelaar heeft een aantal voordelen, vooral vanwege zijn kennis van de markt, zijn grote netwerk en zijn kennis van de wettelijke regelgeving en diverse bepalingen. Behalve bij het kopen en verkopen van een huis, kunt u een makelaar ook inschakelen als u een huis wilt huren of verhuren.

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

Wat doet hij

Een vastgoedmakelaar begeleid u bij het kopen of verkopen van een nieuw huis. Daar zijn een aantal stappen voor nodig. Bij het kopen zal een makelaar voor u op zoek gaan naar een nieuw huis en u informeren op het moment dat hij iets vindt dat aansluit op uw wensen. Verkoopt u uw huis juist, dan is een vastgoedmakelaar op een heel andere manier betrokken. Hij zal u dan helpen om uw huis tegen de best mogelijke prijs te verkopen.

Kopen

Gaat u een huis kopen, dan zijn er twee belangrijke dingen die u eerst moet doen. Ten eerste moet u een duidelijke lijst van woonwensen hebben. In welke plaats/regio wilt u gaan wonen? Hoe groot moet het huis zijn? Wat voor type huis wilt u hebben? Een appartement, of juist een eengezinswoning? Heeft u kinderen, dan zult u waarschijnlijk ook een goede school in de buurt willen hebben. De lijst van aandachtspunten is meestal erg lang. Een vastgoedmakelaar neemt deze met u door en kan u aanvullend advies geven.

Financiering

Het tweede punt is dat u een hypotheek moet kunnen afsluiten. Helemaal als u uw eerste huis wilt kopen is het belangrijk dat u vooraf bij de bank langsgaat voor een hypotheekadvies. U kunt dan vragen wat het maximale bedrag is dat u kunt lenen voor de aankoop van een huis. Aan de hand van het maximumbedrag en de woonwensen zal de vastgoedmakelaar op zoek gaan naar een passend huis. Hiervoor kijkt hij uiteraard niet alleen op Funda, maar zal hij ook informeren in zijn eigen netwerk. Zeker op plaatsen met een krappe woningmarkt is dit belangrijk.

Vastgoedmakelaar - Vastgoedmakelaar advies

Verkopen

Gaat u uw huis verkopen dan zult u eerst een taxatie moeten hebben van uw huis. Aan de hand hiervan kunt u de vraagprijs betalen. Ook belangrijk is natuurlijk het feit of u wel of geen overwaarde heeft. Staat uw huis zogezegd `onder water`, dan is het belangrijk om extra financiering rond te krijgen voor een eventuele restschuld. Heeft u juist overwaarde, dan is dat vaak de buffer waarin onderhandeld kan worden. Uiteraard bent u ook van plan een nieuw huis te gaan kopen. De aankoopwaarde daarvan heeft uiteraard ook effect op het minimumbedrag dat u voor uw oude huis wilt ontvangen. In hoeverre dit allemaal realistisch is, kan een vastgoedmakelaar u zonder meer uitleggen.

Onderhandelingen

Een vastgoedmakelaar komt zowel bij het kopen als verkopen zeer goed van pas op het moment dat er onderhandelingen worden gevoerd en als het papierwerk in orde moet worden gebracht. Wordt u vertegenwoordigd door een makelaar, dan wordt dit door hem of haar in orde gemaakt. Uiteraard in goed overleg met u. Vervolgens is het aan u om in te stemmen met het uiteindelijke resultaat. Een vastgoedmakelaar kan u helpen om uit te leggen wat alle wettelijke regels en bepalingen praktisch inhouden.

Wat kost een vastgoedmakelaar?

Een vastgoedmakelaar ontvangt vrijwel altijd commissiegeld over de door hem geleverde diensten. Dit is meestal een percentage van het aankoop- of verkoopbedrag. In veel gevallen ligt dit tussen de 1 en 2 procent. Dit bedrag hoeft u niet persoonlijk over te maken. Meestal wordt dit geregeld door de notaris na het tekenen van de akte van levering. Een verschil van een procent tussen de ene en de andere makelaar is natuurlijk een groot bedrag. Bij een gemiddelde verkoopprijs van 230.000 euro, gaat het dan om 2300 euro. Bent u van plan om een vastgoedmakelaar in te schakelen, dan loont het dus zeker de moeite om van te voren goed rond te kijken en te informeren naar de verschillende tarieven en voorwaarden.

Betrouwbaar

Sinds 2001 is het beroep van makelaar een vrij beroep. Dit betekend dat iemand ook makelaar kan worden zonder eerst een opleiding te hebben genoten of perse kennis van zaken te hebben. Uiteraard loopt zo iemand snel tegen de lamp, maar toch is het belangrijk om te informeren naar de expertise van een makelaar. Het meest betrouwbaar is een NVM makelaar. NVM staat voor Nederlandse Vereniging voor Makelaars. Zij hanteren strenge kwaliteitseisen voor de bij hen aangesloten makelaars.

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie