Een verhuurmakelaar; wat zijn de kosten en voordelen?

Eén van de belangrijkste keuzes die elke verhuurder moet maken, is of wel of geen verhuurmakelaar in de arm wordt genomen. Bij het verhuren van een pand komen tal van werkzaamheden kijken, van het vinden van geschikte huurders tot het oplossen van conflicten met hen over schade of het niet betalen van huur. Een verhuurder die met een makelaar samenwerkt, kan dit werk aan hem of haar uitbesteden. Als verhuurder bespaart u zo niet alleen tijd en energie, maar de professionaliteit, kennis en expertise van een verhuurmakelaar zorgen er bovendien voor dat uw pand zo snel mogelijk en met zo min mogelijk problemen wordt verhuurd.

Vergelijk tot wel 6 offertes!

 

Wat is een verhuurmakelaar?

De meeste mensen denken bij een makelaar aan iemand die bemiddelt tussen de koper en de verkoper van een huis. Een verhuurmakelaar doet in essentie hetzelfde werk, alleen nu met een verhuurder en (potentiële) huurders. Deze makelaar wordt doorgaans ingeschakeld door de eigenaar van een pand die deze woning(en) wil verhuren en ondersteuning zoekt bij de werkzaamheden en formaliteiten die hierbij komen kijken.

Wat zijn de werkzaamheden van verhuurmakelaar?

De omvang van de werkzaamheden van deze makelaar worden overeengekomen tussen de verhuurder en de makelaar. Gebruikelijk is dat de verhuurmakelaar vrijwel het gehele verhuurwerk overneemt. Hij of zij doet dan aanzienlijk meer dan slechts uw ruimte verhuren en hiervoor namens u geld ontvangen. Zo verricht de makelaar ook onder andere de volgende werkzaamheden:

  • Adverteren voor vrijstaande huurruimtes;
  • Bezichtigingen inplannen en begeleiden;
  • Natrekken van potentiële huurders;
  • Opstellen van huurcontracten;
  • Beheren van de financiën rondom de verhuur;
  • Periodiek inspecteren van de verhuurde ruimtes;
  • Regelen van onderhoud en eventuele reparaties.

Wat doet een verhuurmakelaar nog meer?

Daarnaast handelt de verhuurmakelaar ook alle conflicten met verhuurders af. Wanneer bijvoorbeeld een ruimte is beschadigd of een huurder niet of te laat betaalt, dan lost de makelaar dit samen met hem of haar op. Daarnaast tracht de professional om dergelijke conflicten te voorkomen door de uw ruimtes alleen aan betrouwbare, geschikte huurders te verhuren. Hiertoe worden potentiële huurders gescreend, waarbij bijvoorbeeld om referenties van eerdere verhuurders kan worden gevraagd. De verhuurmakelaar zal deze referenties dan nagaan om zo uit te vinden hoe de huurder bij andere verhuurders bekendstaat. Daarnaast zal een huurder aan inkomensvereisten moeten voldoen, waarbij de makelaar controleert of het opgegeven inkomen juist is. Op deze manier voorkomt hij of zij dat u wordt geconfronteerd met een huurder die de gemaakte betalingsafspraken niet kan nakomen.

Wat zijn voordelen van een verhuurmakelaar?

Wellicht de belangrijkste reden om een makelaar in te schakelen, is dat hij of zij een aangename buffer vormt tussen u en uw (potentiële) huurders. Concreet, betekent dit dat bij eventuele conflicten met huurders, uzelf hier niet bij betrokken raakt maar het volledig kan laten afhandelen door een professional. De verhuurmakelaar neemt dus niet alleen het verhuurwerk voor u uit handen, maar ook alle zorgen en soms onprettige discussies met huurders die hierbij horen. Met veel kennis en expertise met het verhuren van panden kan hij of zij eenvoudig geschikte huurders vinden. Dit betekent dat u met een verhuurmakelaar sneller huurders vindt voor uw pand, zodat uw ruimtes minder lang leegstaan. Op jaarbasis realiseert u dus hogere huurinkomsten. Doordat de professional weet hoe hij of zij geschikte van ongeschikte huurders van elkaar kan onderscheiden, wordt voorkomen dat u inkomsten misloopt door huurders die voor schade zorgen of huurbetalingen niet voldoen.

Wat zijn kosten van een verhuurmakelaar?

De professional ontvangt uiteraard een vergoeding voor zijn werkzaamheden. Er zijn geen wettelijke regels hieromtrent, dus u hebt de vrijheid om zelf met de makelaar een vergoeding overeen te komen. Gebruikelijk is dat de verhuurmakelaar een percentage van de jaarhuur ontvangt. Dit percentage ligt doorgaans tussen de 5% en de 10%. Uiteraard kan ook een vast bedrag worden overeengekomen. Door de verhuurder een percentage van de jaarhuur als vergoeding te bieden, geeft u hem of haar echter ook een financiële prikkel om een zo hoog mogelijke huuropbrengst voor u te realiseren. Bij een hoge huurwinst is de vergoeding van de makelaar immers ook hoger. Welke vergoeding u ook kiest, vrijwel altijd geldt dat de werkzaamheden zich in veelvoud terugbetalen in de vorm van hogere huurwinsten en uitgespaarde tijd en energie. Een verhuurmakelaar in de arm nemen kent zodoende voor u als verhuurder aanzienlijk grotere voordelen dan kosten.

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie