Verkoopmakelaar; de werkzaamheden, voordelen en kosten

Het verkopen van een huis kan een overweldigende opgave zijn, vooral wanneer het uw eerste huisverkoop is. Van het vinden van een koper, het onderhandelen over de prijs tot het voldoen aan alle hierbij geldende regels: bij de verkoop van een woning komt meer kijken dan menigeen denkt. Een verkoopmakelaar kan met zijn of haar ervaring en kennis mogelijke onrust en onzekerheid bij u wegnemen en tegelijkertijd het hele verkoopproces sneller, eenvoudiger en soepeler laten verlopen. De verkoopmakelaar ondersteunt u van de woningopname door een taxateur tot bij het ondertekenen van de verkoopakte.

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

De taken die een verkoopmakelaar voor u uitvoert

Het verkoopproces van een woning bestaat uit grofweg vijf stappen.

Allereerst, worden de kenmerken en hiermee ook de waarde van uw woning bepaald. Dit wordt de woningopname genoemd. Hiervoor wordt u thuis bezocht door een taxateur. Hij of zij bekijkt het huis en inventariseert de belangrijkste kenmerken, zoals de inhoud, de woonoppervlakte en de staat waarin het huis verkeert. Deze gegevens zijn van belang voor het opstellen van een correcte huisadvertentie, maar ook voor het bepalen van de waarde van uw woning. Voor de waarde van uw woning spelen uiteraard ook onder meer de locatie en het bouwjaar van uw huis een rol, alsmede de huidige staat van de huizenmarkt.

Verkoopprijs en -strategie bepalen

Een verkoopmakelaar heeft een uitstekende kennis van de woningmarkt en een database met kenmerken en verkoopprijzen van andere huizen. Aan de hand hiervan kan hij of zij u een realistisch beeld schetsen van de prijs die u voor uw huis kan vragen. Dit is de tweede stap in het verkoopproces. Hierbij hoort ook dat u met de makelaar een verkoopstrategie voor uw huis kiest. De gebruikelijke strategie is dat samen een realistische vraagprijs wordt bepaald die het uitgangspunt is bij onderhandelingen, maar tegenwoordig wordt ook steeds vaker voor het veilen van huizen gekozen. Wanneer de verkoopstrategie vaststaat, wordt ook bepaald hoe de verkoop van uw huis publiekelijk wordt gemaakt. Gebruikelijke wegen zijn het publiceren van een advertentie op Funda en op de website van de makelaar, alsmede het aanbrengen van een ’te koop’-bord bij uw huis.

Van prijsonderhandelingen tot notariële akte

Stap drie is dat de professional u ondersteunt bij de bezichtigingen van uw huis. Mocht er een serieuze geïnteresseerde zijn, dan voert de verkoopmakelaar vervolgens namens u de onderhandelingen. Uiteraard doet hij of zij dit in samenspraak met u. Zo kunt u een minimumprijs aangeven en ook tijdens de onderhandelingen instructies geven aan de makelaar.

Na deze vierde stap, volgt de laatste stap: de formele afronding van de verkoop. Hierbij helpt de verkoopmakelaar u onder andere met het opstellen van een koopovereenkomst die aan alle regels voldoet en bij het vinden van een geschikte notaris die de koopakte ondertekent.

De voordelen van een verkoopmakelaar

Een verkoopmakelaar biedt u tal van voordelen. Met name bespaart een makelaar u veel energie, tijd en zorgen en verkrijgt u door hem of haar in de arm te nemen meer kennis en expertise. Zo hoeft u zich met deze professional geen zorgen meer te maken om het voldoen aan alle formele vereisten en het afhandelen van al het papierwerk rondom de verkoop. De verkoopmakelaar neemt dit werk namelijk van u over. Aangezien de makelaar meer ervaring met onderhandelen heeft, kan hij of zij ook een aanzienlijk hogere prijs voor u realiseren. De onderhandelingsstress wordt u dus ontnomen en u krijgt hier een hogere verkoopprijs voor terug. Deze expertise kan ook potentiële frustraties voorkomen. Zo kan hij of zij u een realistisch beeld geven van niet alleen de verkoopprijs, maar ook van de tijd die het naar verwachting zal kosten om een geschikte koper voor uw huis te vinden.

De kosten van een verkoopmakelaar

De vergoeding die een verkoopmakelaar voor de werkzaamheden ontvangt, wordt voorafgaande aan het gehele verkoopproces overeengekomen. Deze vergoeding wordt de makelaarscourtage genoemd. Doorgaans is dit een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs. Dit geeft de makelaar ook een financiële prikkel om een zo hoog mogelijke prijs voor de woning overeen te komen, aangezien zijn eigen vergoeding dan ook hoger is. Gebruikelijk is dat dit percentage tussen de 1% en 2% ligt. In plaats hiervan kan ook een vast bedrag worden overeengekomen. Dit bedrag kan inclusief of exclusief btw zijn. In dit laatste geval komt er nog 21% btw bij. Daarnaast brengen verkoopmakelaars doorgaans nog opstartkosten, bijkomende kosten, abonnementskosten en/of intrekkingskosten in rekening. Het verdient aanbeveling om hier duidelijke afspraken over te maken met uw verkoopmakelaar.

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie