Voordelen van een aankoopmakelaar

Wie een nieuwe woning zoekt, kan uiteraard de vele huizenwebsites afstruinen. Maar het is ook mogelijk om dit werk uit te besteden aan een aankoopmakelaar. De stressvolle en soms zelfs frustrerende zoektocht naar die ene woning die aan al uw eisen en wensen voldoet, wordt een stuk aangenamer wanneer een aankoopmakelaar het grote woningaanbod terugbrengt tot een overzichtelijke lijst woningen die perfect bij u passen. Een aankoopmakelaar in de arm nemen heeft daarnaast nog tal van andere voordelen.

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

Realistische en rationale kijk

Een aankoopmakelaar gaat allereerst met u om tafel zitten om uw woonwensen te inventariseren. Hier wordt nagegaan wat voor woning u zoekt en op welke regio of zelfs specifieke gemeenten of wijken u zich in uw zoektocht richt. Een aankoopmakelaar kan u een realistisch beeld geven van de prijs die u voor een dergelijk huis ongeveer kunt verwachten.

Toegang tot alle woningmarktinformatie

Vervolgens, gebruikt de aankoopmakelaar zijn kennis van de woningmarkt om woningen te vinden die bij uw wensenpakket passen. Een aankoopmakelaar heeft via bijvoorbeeld zijn netwerk toegang tot meer informatiebronnen dan een reguliere woningzoeker. Hierdoor kan de makelaar bijvoorbeeld weet hebben van de (aanstaande) verkoop van een woning nog voordat deze woning op grote huizenwebsites zoals Funda staat vermeld. Zodoende neemt een aankoopmakelaar niet alleen het zoekwerk van u over, maar kan hij of zij ook woningen voor u vinden die u zelf niet gevonden zou hebben.

Scherpe onderhandeling over huizenprijs

Bevalt één van de voorgeslagen woningen u, dan wordt uiteindelijk overgegaan tot de onderhandelingen over de prijs voor de woning. Veel woningzoekenden vinden prijsonderhandelingen onprettig. Weinig wensen hebben immers ervaring met het onderhandelen over een prijs met zes cijfers voor de komma. Bovendien wordt de verkopende partij vrijwel altijd door een makelaar vertegenwoordigd, zodat u zonder aankoopmakelaar zelf met een professional zult moeten onderhandelen. Een aankoopmakelaar daarentegen kan deze klus van u overnemen en hierbij zijn of haar kennis en ervaring gebruiken om een zo gunstig mogelijke prijs voor u te realiseren. Uiteraard behoudt u hierbij de controle. Zo kunt u bijvoorbeeld een maximumprijs aangeven en ook tijdens het onderhandelingsproces waar nodig bijsturen.

Geen zorgen meer over regel- en wetgeving

De meeste mensen kopen maar één of enkele keren in hun leven een huis. Hierdoor zijn weinig mensen bekend met alle regelgeving die hieromtrent geldt. Een aankoopmakelaar is dit wel, zodat u met een aankoopmakelaar niet hoeft te vrezen dat u zonder dit te beseffen een regel overtreedt. Een aankoopmakelaar kan u bijvoorbeeld op de onderzoeksplicht van een huizenkoper wijzen en u ook aangeven hoe u aan deze plicht kunt voldoen. Zo kan hij of zij u bijvoorbeeld helpen bij het laten uitvoeren van een bouwkundige aankoopkeuring of bij het opvragen van het bestemmingsplan. Om uw nieuwe woning te financieren, zult u bovendien veelal een hypotheek nodig hebben. De aankoopmakelaar kan u een bank of een andere hypotheekverstrekker aanbevelen. Daarnaast kan hij of zij u een notaris voordragen voor de ondertekening van de koop- en hypotheekakte.

aankoopmakelaar voordelen

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie