Wat doet een aankoopmakelaar?

Steeds meer mensen die een huis willen kopen, maken gebruik van een aankoopmakelaar. Zeker in tijden waarin de vraag het aanbod overtreft, is het in de arm nemen van een ervaren makelaar een goede keus. Zijn ervaring, netwerk en deskundigheid zijn u van dienst tijdens alle facetten van de koop. In de tekst hieronder zal uitgebreid worden ingegaan op de vraag op welke manier een aankoopmakelaar u ondersteunt bij de aankoop van uw woning.

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

Tegenwicht voor de verkoopmakelaar

Veel mensen die een huis kopen maken de fout te zeer te vertrouwen op de verkoopmakelaar. De verkoopmakelaar is echter in dienst van de verkoper en heeft voornamelijk oog voor diens belangen. Het kan nadelige gevolgen hebben hem te veel als autoriteit te beschouwen en dientengevolge in vertrouwen te nemen over strategische zaken. Dit is de voornaamste reden om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Een deskundige die louter voor uw belangen opkomt en op die manier een tegenwicht is voor de verkoopmakelaar. Zie het als een zakelijk geschil dat voor een rechtbank komt. Daarbij is het ook heel gewoon dat beide partijen hun eigen raadsman meenemen. Wanneer u bij een vastgoedtransactie van hetzelfde principe uitgaat, bouwt u een stevige zekerheid in.

Een objectieve blik bij een bezichtiging

Vanaf het begin van de aankoop van uw huis is de aankoopmakelaar van waarde. Bij het bezichtigen van een te koop staande woning is hij degene die met een objectieve blik kan blijven kijken. Onderschat u niet de vele factoren waarop een huis beoordeeld kan worden. Is het niet uw dagelijks werk dit te doen, is de kans aanwezig dat u zich op minder relevante details blind staart, terwijl voorname, waarde bepalende zaken aan uw waarneming onttrokken blijven. De aankoopmakelaar stelt de juiste vragen en heeft bovendien het voordeel te kunnen vergelijken met de vele woningen die hij in zijn loopbaan al heeft bezocht. Voeg dat bij de opleiding die hij heeft gevolgd en u begrijpt het belang van de bijstand van een deskundige in dit voortraject.

Huur zijn ervaring en netwerk in

Met het inhuren van een aankoopmakelaar verzekert u zichzelf van de ervaring die u over het algemeen zelf niet in huis hebt. De aankoopmakelaar kent de markt en weet eerder dan u welke nieuwe huizen in de verkoop komen. Daarnaast maakt u gebruik van zijn contacten. Makelaars staan in open contact met elkaar zodat er deuren opengaan die gesloten blijven voor de koper die op eigen houtje opereert. In de voornaamste fase van de aankoop – het onderhandelen over de uiteindelijke prijs – is persoonlijk contact van onschatbare waarde. In een oververhitte markt is het zelfs maar de vraag of u als koper in aanmerking komt voor een bieding, hoe hoog u ook inzet.

De aankoopmakelaar beoordeelt het koopcontract

Een ander voordeel van het inschakelen van een aankoopmakelaar is de juridische kennis die hij inbrengt. Wanneer een prijs overeengekomen is en de verkoopmakelaar de koopovereenkomst heeft opgesteld, is het geen overbodige luxe wanneer een deskundige deze nog eens onder de loep neemt. Voetangels en klemmen die u mogelijk over het hoofd ziet als gevolg van enerzijds de euforie en anderzijds uw onervarenheid met het lezen van juridisch jargon, worden er feilloos uitgehaald door de aankoopmakelaar. Het voorkomt teleurstellingen en misverstanden in een later stadium van de transactie. Na het wederzijds goedkeuren van de overeenkomst overleggen beide betrokken makelaars over de vraag welke notaris de koop definitief zal beklinken. Ook hier maakt u weer handig gebruik van zijn netwerk en bespaart u haast per definitie geld uit.

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie