Wat doet een verhuurmakelaar?

Het verhuren van een pand lijkt op het eerste oog een eenvoudige klus: u stelt een pand aan één of meerdere personen beschikbaar en zij betalen u maandelijks de afgesproken huur. Dit droombeeld steekt echter sterk af tegen de dagelijkse praktijk. Zo kan het lastig zijn om geschikte huurders te vinden, kunnen conflicten ontstaan met huurders, moeten de door u opgestelde huurovereenkomsten aan wettelijke vereisten voldoen, heeft uw pand onderhoud of zelfs reparaties nodig en zullen zich nog tal van problemen en dagelijkse beslommeringen voordoen. Een verhuurmakelaar neemt al dit werk van u over.

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

Adverteren voor vrijstaande verhuurruimtes

Een verhuurmakelaar besteedt een groot deel van zijn of haar tijd aan het adverteren van vrijstaande verhuurruimte. Zo zal een verhuurmakelaar advertenties plaatsen op zijn eigen website en andere sites waar potentiële huurders naar woonruimte zoeken. Hiertoe houdt de verhuurmakelaar ook voor u de huurmarkt in de gaten, zodat de door u gevraagde huur marktconform blijft. Voor geïnteresseerden organiseert de verhuurmakelaar bezichtigingen waarin hij of zij de potentiële huurders door de woning rondleidt. Ook kan de verhuurmakelaar open dagen voor het huis organiseren.

Potentiële huurders screenen

Is eenmaal een geïnteresseerde voor de woning gevonden, dan trekt de verhuurmakelaar gegevens over deze persoon na. Hierbij gaat het in de eerste plaats om de financiële situatie van de potentiële huurder. Een verhuurmakelaar zal bijvoorbeeld de geïnteresseerde vragen naar zijn of haar inkomenssituatie, om zo de kans te minimaliseren dat een huurder later voor betalingsproblemen zorgt. Bovendien kan een verhuurmakelaar aanvullende informatie over deze persoon natrekken, bijvoorbeeld door bij eerdere verhuurders van hem of haar informatie in te winnen.

Huurovereenkomsten opstellen

Een verhuurmakelaar is ook verantwoordelijk voor het opstellen van huurovereenkomsten die aan alle wettelijke vereisten voldoen. Zo hoort in een huurcontract niet alleen de huurprijs en de datum van ingang van het huurcontract te staan, maar ook onder meer de gemaakte afspraken over onderhoudsverplichtingen. Hierbij geldt dat u niet zomaar alle onderhoudsverplichtingen bij de huurder mag leggen, maar wettelijk verplicht bent om ‘groot onderhoud’ voor uw rekening te nemen. De verhuurmakelaar houdt hier rekening mee bij het opstellen van de huurovereenkomsten. Ook het verlengen of beëindigen van een huurovereenkomst is een taak van de verhuurmakelaar. Bij het beëindigen van een huurovereenkomst geldt een opzegtermijn en nog tal van formaliteiten. Een verhuurmakelaar is ook met al deze regels bekend, zodat u zich hier niet om hoeft te bekommeren.

Huis inspecteren en onderhoud of reparatie regelen

Voordat een woning aan een nieuwe huurder wordt toegekend, onderwerpt de verhuurmakelaar de woonruimte aan een grondige inspectie. Op deze manier kent de verhuurmakelaar de staat van de woning voordat een nieuwe huurder intrekt. Een verhuurmakelaar inspecteert de woning vervolgens eens in de zoveel tijd en zorgt ervoor dat eventuele schade wordt gerepareerd. De verhuurmakelaar draagt ook de zorg voor het onderhoud.

Mogelijke conflicten met huurders oplossen

Elke verhuurder vreest voor mogelijke conflicten met huurders. Zo kan een huurder schade aanbrengen aan de woning, de huur niet of niet op tijd betalen of op een andere manier de huurovereenkomst schenden. De verhuurmakelaar tracht in dergelijke situaties een oplossing te vinden met de huurder.

Financiën rondom de verhuur beheren

Als verhuurder bent u uiteraard vooral geïnteresseerd in welk bedrag er uiteindelijk op jaarbasis onder de streep resteert. De financiën van een verhuur zijn echter ingewikkelder dan slechts het winstcijfer. Zo zijn er kostenposten zoals verzekeringen, belastingen en reserveringen voor toekomstig onderhoud. Een verhuurmakelaar houdt een overzicht bij van zowel de kasstromen als de inkomsten en uitgaven, zodat u als verhuurder altijd een goed beeld hebt van de financiële situatie.

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie