Wat doet een verkoopmakelaar?

Het doel van een makelaar is dat hij u tijdens het verkoopproces advies geeft: hij begeleidt u vanaf het advies over de prijs tot en met de zorg naderhand. Natuurlijk heeft iedere verkoopmakelaar een andere aanpak: zo kunnen de verkoopactiviteiten van een groot kantoor verschillen van die van een eenmanskantoor. Hoe dan ook kan de werkwijze van de makelaar afgestemd worden op uw verwachtingen!

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

Het verkoopgesprek

Tijdens het verkoopgesprek worden een aantal dingen met de makelaar besproken: zo zal hij u informeren over de huidige marktomstandigheden, de gemiddelde prijzen en de verkooptijden. De makelaar bekijkt de woning en maakt op basis daarvan een inschatting van de potentiële opbrengst en de kooptijd. Daarnaast worden natuurlijk ook de verschillende tarieven en verkoopvoorwaarden gedetailleerd besproken.

De opdracht en het verkoopdossier

Na het opgeven van de opdracht begint de makelaar een verkoopdossier op te stellen, waartoe een aantal essentiële stukken horen: de inzage in het eigendomsbewijs, de kosten/lasten van de woning, het kadastrale onderzoek, taxatierapporten, tekeningen en nog andere juridische informatie. Deze gegevens zijn van uiterst belang voor de makelaar om de gegadigden goede informatie te kunnen geven. De verkoop kan van start gaan!

De verkoopactiviteiten

Hierna starten de verkoopactiviteiten: er wordt onder andere een verkoopbord of een raambiljet geplaatst, en de makelaar stelt een brochure op met foto’s voor de verkoop. Hij overlegt met u over een campagne voor eventuele dag -en woonbladen. Daarbij plaatst de makelaar de woning op zijn eigen website en op andere, overkoepelende sites. Gegadigden die de makelaar al kennen worden over het algemeen persoonlijk benaderd.

De bezichtiging

Natuurlijk leidt de makelaar de geïnteresseerden rond in de woning. Zo hoeft u daar zelf niet bij te zijn, maar het is natuurlijk mogelijk. Bij de eerste bezichtiging willen mensen meestal gewoon graag rustig rondkijken, en als ze écht geïnteresseerd zijn kan een tweede keer volgen. Hierbij wordt dan ook meer gedetailleerde informatie gegeven.

De onderhandelingen

De makelaar houdt u constant op de hoogte van de voortgang en de resultaten van de bezoeken. Een gegadigde kan een bod plaatsen, waarna de makelaar dit met u bespreekt en u advies geeft over hoe u hierop kunt reageren. Echter, u neemt zelf nog altijd de beslissing: de makelaar kan u tot niets verplichten!

Het koopcontract opstellen

Zodra beide partijen het eens zijn over de prijs en voorwaarde stelt de makelaar een koopakte op. Hierbij moet hij natuurlijk rekening houden met de verwachtingen van de koper. Maar uw belangen blijven nog steeds prioriteit: u bent het immers die de opdracht gegeven heeft. Na afwerking van de akte stuurt de makelaar een kopie hiervan naar de notaris.

Na de koop

De koper taxeert de woning in verband met de aanvraag van een hypotheek. En u dient hieraan mee te werken door de taxateur de vereiste informatie te geven. De notaris, de makelaar en uzelf dienen bepaalde zaken nog in het oog te houden, met vragen zoals: gebruikt de koper zijn bedenktijd? Wat is de verstrijkingsdatum van de ontbindende voorwaarden? De makelaar begeleidt u hierbij zo goed mogelijk.

De inspectie en de overdracht van de notaris

Al met al is het aangeraden om de woning met de makelaar en de koper nog eens te onderzoeken voor de notariële overdracht bevestigd wordt. De notaris overhandigt u een concept van de leveringsakte en een financiële afrekening.

Een makelaar voor een efficiënte verkoop

Met andere woorden: de makelaar is een onmisbaar persoon bij de verkoop van uw huis. Immers komt er veel bij zo’n beslissing kijken, en een optimale begeleiding en professioneel advies zijn dan ook aangeraden. Kortom: doe beroep op een makelaar en haal het beste uit de verkoop van uw woning!

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie