Woning kopen

Een woning kopen is voor de meeste mensen geen dagelijkse kost. Voordat u uiteindelijk besluit het huis van uw keuze te kopen, heeft u alle voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen. Tijdens dit proces zult u soms overvallen worden door twijfel over de juistheid van uw keuze. Bij deze twijfel spelen factoren als de locatie van uw toekomstige woning, prijs, onderhoud en verborgen gebreken een grote rol. Het is goed te weten dat u niet alleen staat in die twijfel. Met u zijn er vele huizenkopers, die hetzelfde proces doormaken.

Woning kopen
Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

Raadpleeg een makelaar

Zelfs al bent u nog zo zeker van uw zaak, heeft u totaal geen twijfel over uw keuze en beschikt u over een overdosis aan gezond verstand, dan nog is het een verstandig een vakman in te schakelen. Zeker bij zo iets ingrijpends als de koop van een huis. Op het vaktechnische en juridische vlak beschikt u waarschijnlijk over onvoldoende kennis om alle consequenties die de koop van een huis met zich meebrengt te overzien. Daarom kan een aankoopmakelaar van doorslaggevende betekenis zijn bij uw (eerste) huisaankoop.

Meer dan alleen vakkennis

De aankoopmakelaar is dé specialist op het gebied van het kopen van uw droomhuis. Hij heeft een uitstekende kennis van de lokale en regionale huizenmarkt en kan uw ideale “sparringpartner” zijn, die u steeds met raad en daad terzijde staat en voor uw belangen opkomt. U bent verzekerd van professionele kennis tijdens het gehele koopproces en u kunt uw woonwensen bij deze specialist neerleggen. De aankoopmakelaar zal met uw specifieke eisen in staat zijn een passend aanbod voor u te realiseren. Doordat hij een uitgebreid netwerk van collega-makelaars heeft, is hij snel op de hoogte van de laatste stand van de huizenmarkt. Doordat hij uw wensen kent, kan hij snel en adequaat reageren.

Realistische kijk

Niets menselijks is u vreemd. We kunnen over allerlei zaken enthousiast worden en laten we eerlijk zijn: de koop van een huis is ook emotie. We zullen er namelijk een groot gedeelte van ons leven in door brengen. Gelukkig heeft u op dat moment een makelaar als partner. Deze kan enthousiasme temperen indien dat nodig is. Echter is hij of zij ook in staat om, indien daar aanleiding toe bestaat, dat enthousiasme juist aan te wakkeren. Door u bij te staan tijdens het onderhandelingsproces met de verkoopmakelaar van de verkoper kan hij de ratio in het gesprek terugbrengen en eventueel aanwezige emoties uitschakelen.

Meerdere bezichtigingen…een “must”

In de praktijk zal het niet zo snel voorkomen, maar het kan zijn, dat u bij de eerste de beste bezichtiging meteen het huis van uw dromen tegenkomt. Dat is natuurlijk fantastisch. Toch zal een aankoopmakelaar vrijwel altijd adviseren meerdere huizen te bezoeken, voordat u uiteindelijk een keuze maakt. Omdat u bij het bezoeken van meer huizen over vergelijkingsmateriaal beschikt kunt u daardoor de voors en tegens van uw uiteindelijke keuze goed tegen elkaar laten afwegen. Uiteindelijk zal de aankoopmakelaar u er, door het bezichtigen van meerdere huizen, laten achterkomen wat daadwerkelijk het juiste huis is, dat voldoet aan de meeste van uw wensen. U zult er tijdens het aankoopproces achter komen dat u een aantal van uw wensen moet bijstellen, omdat ze niet realistisch zijn. Ook daarom zijn meerdere bezichtigingen een “must”.

Onderhandelingen

Zelf onderhandelingen voeren tegenover een doorgewinterde verkoopmakelaar is natuurlijk mogelijk. Of dit verstandig is, valt echter te betwijfelen. De kans dat u te veel voor de woning van uw keuze betaald is reëel aanwezig. De aankoopmakelaar kent de klappen van de zweep en zal u behoeden voor het maken van verkeerde keuzes, waardoor u met zekerheid het beste aanbod zult krijgen voor de aankoop van de woning van uw keuze. Een aankoopmakelaar is namelijke uitstekend op de hoogte van de prijzen die op de lokale en regionale markt gelden.

Geen kat in de zak

Tot slot zal menig koper niet weten, dat men een onderzoeksplicht heeft. U dient de juridische en bouwkundige staat van uw toekomstige woning te onderzoeken.

Het behoeft in dit kader echter geen betoog, deze onderzoeksplicht over te laten aan een erkend specialist.

Een aankoopmakelaar weet als geen ander welke bijzondere aspecten bij deze onderzoeksplicht aan het licht moeten komen. Uw huis kopen? Doe het nooit zonder makelaar. De kans dat u zonder hem of haar een kat in de zak koopt is nu eenmaal te groot!

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie