Woning verkopen: In 7 stappen uw huis verkopen met een verkoopmakelaar

Denkt u er over na om woning te verkopen? Dan bent u zeker niet de enige. Sinds 2015 is de huizenmarkt in Nederland namelijk sterk aangetrokken. Toch geeft dit een wellicht vertroebeld beeld, aangezien de groei van de huizenmarkt niet evenredig over Nederland is verdeeld. Zo worden er bijvoorbeeld in Amsterdam veel meer huizen verkocht dan in bijvoorbeeld Enschede. Dit heeft een behoorlijk effect op onder meer de verkoopprijs als de gemiddelde tijd dat een huis te koop staat.

Vergelijk direct tot wel 6 offertes!

 

Het verkopen van een woning is bovendien een grote klus, waar veel bij komt kijken. Omdat het over een enorm bedrag gaat is het erg belangrijk dat u alle stappen volgt om uw huis op een goede en veilige manier te verkopen. De meeste mensen nemen hiervoor een verkoopmakelaar in de arm. Zeker in de krappe gebieden op de huizenmarkt is dit inmiddels bijna een must omdat huizen vaak eerst in het makelaarsnetwerk worden gedeeld voordat ze op huizensites worden geplaatst. In dit artikel krijgt u uitgelegd welke 7 stappen een verkoopmakelaar neemt om uw huis te verkopen.

1. Vraagprijs

Het is belangrijk om een goede prijs voor uw woning te vragen. Deze moet niet te hoog of te laag zijn. een verkoopmakelaar kan u daarbij helpen. Ten eerste zal hij uw woning inspecteren. Daarbij let hij vooral op zaken als de liggen en de staat van uw woning. Hoe beter deze is, hoe meer de woning waard is en andersom. Ook financiële aspecten zoals de gemeentelijke belastingen, de servicekosten en eventuele erfpacht hebben een effect op de waarde.

Het is belangrijk om gebreken aan het huis duidelijk te vermelden. Zo voorkomt u dat u er later op aangesproken kan worden door een eventuele koper. Tenslotte kijkt een verkoopmakelaar ook naar de opbrengst van andere, soortgelijke, huizen in uw omgeving. Dit geeft een indicatie van de huidige markt. Vanuit al deze informatie geeft de makelaar vervolgens advies over de verkoopprijs. Uiteraard staat het u vrij om meer of minder te vragen.

2. Marketing

Zoals alles wat verkocht moet worden is het belangrijk om een goed plan op te stellen om de woning te verkopen. Zoals eerder vermeld kan dit in het ene gebied veel makkelijker zijn dan in het andere. Laat u hierover dan ook duidelijk informeren. Een verkoopmakelaar is uiteraard goed op de hoogte van de beste media waarop geadverteerd kan worden. Vrijwel alle huizen worden in ieder geval op Funda geplaatst. Ook social media wordt tegenwoordig veel ingezet. Heeft u een nog geldend energielabel? Dan is het belangrijk om ook deze te vermelden. Dat is namelijk verplicht bij het verkopen van een huis.

3. Woning in orde maken

Op het moment dat de eerste aspirant kopers hun opwachting maken is het natuurlijk belangrijk dat uw huis piekfijn in orde is. Zijn er dus kleine klusjes die nog verricht moeten worden, zoals bijvoorbeeld een lekkende kraan, dan is het zeker aan te raden dit eerst te doen. Hoe netter en mooier een huis eruitziet, des te eerder deze wordt verkocht. Bij sommige makelaars kunt u stylingsadvies krijgen. In dat geval komen een deskundige langs om u advies te geven over uw interieur en/of tuin.

4. Bezichtiging

De rol van een makelaar tijdens de bezichtiging is vooral het coördineren en begeleiden. Vaak stelt hij in overleg met u een tijdstip vast waarop meerdere kandidaten tegelijk het huis kunnen bekijken. Dit heeft meerdere voordelen. Ten eerste hoeft de makelaar dan maar één keer langs te komen, maar ook kan brede interesse er toe leiden dat een koper sneller een bod uitbrengt. Het is overigens niet verplicht dat u zelf bij de bezichtiging aanwezig bent. Mensen durven sneller kritische vragen te stellen aan een neutraal geachte makelaar, dan aan de huiseigenaren. Ook geeft het de makelaar de gelegenheid om te peilen hoe mensen over het huis denken en waar eventueel nog extra aandacht aan besteed kan worden bij een volgende bezichtigingsronde.

5. Onderhandelingen

Wordt er een bod uitgebracht, dan beginnen de onderhandelingen. Ook dit wordt gedaan door de verkoopmakelaar. Van te voren kunt u met hem overleggen over zaken als een minimum prijs en hoe om te gaan met meerdere bieders. Het voordeel van een makelaar is dat hij uiteraard alle wettelijke regels en bepalingen goed kent waardoor letterlijk kostbare fouten voorkomen kunnen worden. Behalve de voorwaarden voor de verkoop, kan ook onderhandelt worden over bijvoorbeeld het overnemen van bijvoorbeeld gordijnen en vloerbedekking.

6. Koopakte ondertekenen

Zijn de onderhandelingen geslaagd, dan wordt de koopakte ondertekend. Hierin worden alle afspraken zwart op wit bevestigd. Uiteraard is het belangrijk om alles goed door te lezen. Stel vooral ook vragen aan de makelaar als u bepaalde punten niet goed begrijpt. Na het tekenen ontvangen zowel de kopers als de verkopers een exemplaar van de overeenkomst.

7. Notaris

Als laatste gaan alle stukken naar de notaris. Deze bepaalt de datum en tijdstip voor het tekenen van de akte van levering. Tot die tijd zal de verkopende partij wellicht nog de financiering rond moeten krijgen. Vaak wordt in de koopakte een mogelijkheid opgenomen om het contract te laten ontbinden als dit niet lukt. Voor het tekenen van de akte van levering heeft de koper het recht om het huis te inspecteren en kan hij in overleg met u alvast beginnen met schilderen en verbouwen.

Een makelaar is een grote hulp bij het verkopen van uw huis. Bent u van plan om binnenkort uw huis te gaan verkopen? Schakel dan nu een makelaar in om u door dit lastige proces heen te helpen.

huis verkopen

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jesper Blejie